Memleketin dört bir yanından çeşit çeşit köfteler....

Köfte... Sofralarımızın en kıymetlilerinden, dışarıda yemek yendiğinden en çok tercih edilenlerden, baş tacı, vazgeçilmez yemeğimiz köfte... hele yanına şöyle güzel bir pilav ya da makarnayla evimizde bir ziyafet sofrası ortaya çıkarabiliriz. Millet olarak bu kadar köfte aşığı olunca birbirinden çeşitli ve birbirinden lezzetli köfte çeşidinin olması da kaçınılmaz oluyor tabi. Herkes damak tadına göre tercihlerde bulunsa, genel geçer kuralımız, köfte olsun taştan olsun... Peki neler var, hangi çeşit köfteler çok gözde, tarif vermesek de, sizler için köfte çeşitlerini şöyle bir derleyelim dedik.


KIBRIS KÖFTESİ
Bir diğer adı ekonomik köfte olan bu leziz köfte, patatesle lezzette zirveye ulaşıyor. kıymanın içine katılan baharatlarla beraber eklenen rendelenmiş patates sayesinde, yapacağınız köfte miktarı epeyce arttığı için olsa gerek ekonomik köfte denmiş. Kıbrıs'ta özellikle öğle yemeklerinde yanında yoğurtla tüketilen en popüler yemeklerden biridir.


İZMİR KÖFTE
Güzel İzmir'in adıyla müstesna güzel yemeklerinden İzmir köfte... Yeme de yanında yat gerçekten :) patates ve köfte yine bir arada ve yine lezzetimiz zirvede. İzmir'de kuru ve sulu çeşitleri bölgelere göre değişse de, en sevilen yemeklerinden olduğu kesindir.




KADINBUDU KÖFTE
Kıymayla karbonhidrat bir arada hep mi güzel olur :) patates, pirinç... Kıymanın yarısı kavrulur, kalan çiğ olan yarısı haşlanmış pirinç, baharatlar ve kavrulan kıymayla buluşur. galeta unu ve yumurtaya bulanan köftelere yağda kızartılır ve asıl hikaye buradan  sonra başlar...





HASAN PAŞA KÖFTESİ
Hasan Paşa kim bilmesek de, köfteye adını verdiğine göre, bizim gibi patates severmiş :) Patates ve köftenin farklı bir yorumlaması. Köfte hazırlandıktan sonra çanak şekli verilere içine patates püresi doldurulur, tabi hafif pişirdikten sonra. Püre eklendikten sonra üzerine rendelenmiş kaşar eklenir ve eser itinayla incelenir...



İNEGÖL KÖFTE
Dillere destan, canınız istediği zaman sisi Van'dan İnegöl'e götürecek lezzet. Bilmeyen var mıdır acaba? Herkesin dışarıda  yediği köftede aradığı lezzettir aslında İnegöl köftesinin lezzeti. En büyük özelliği, hayvanın kaburga kısmındaki etten yapılıyor olması. Ustaların verdiği başka bir sır ise karbonat...



DALYAN KÖFTE
Her damak tadına uyacağını düşünmediğimiz bir köfte olsa da oldukça tercih edildiği inkar edilemez. Özellikle davet sofralarında. Özel harçla hazırlanan kıymanın haşlanmış yumurtaya itinayla sarılmasıyla bu leziz görüntü ortaya çıkıyor. Tadı herkeste aynı etkiyi bırakır mı bilinmez ama taze nanenin yumurta kokusunu engellemek için yoğun kullanıldığı söylenir. Ama yumurta sevmeyenler, ben dalyan köfte yiyemeyecek miyim diye üzülmesin, sizin için garnitürlüsünü de yapmışlar :)





















TİRE KÖFTE
Selanikten gelen lezzet Tire köfte...Minik şişlerle yapılan, köftede elastikiyet dendiğinde akla gelen ilk köfte. Özellikle köftem elastik olsun diyorsanız tire köfte tam size göre. Artık marketlerde de paketli olarak bulunsa da yerinde, ızgaradan yemek bambaşka. Domates sosu ayrılmaz bir parçası aman unutmayın...




ODUN KÖFTE
Yine şişte pişirilen bir köfte çeşidi olan odun köfte, Manisa'nın; özellikle de Salihli'nin popüler güzeli. Tadı pek bana hitap etmese de müptelası fazla. Yalnız bir konuda uyaralım, bir porsiyonla doymanız pek mümkün değil :)




SATIR KÖFTE
Şöyle kocaman bir köfte olsun, parça parça olmasın gözüm de doysun gönlümde diyorsanız, üstüne lezzette farklı olsun standart olmasın diyorsanız, satır köfteyi deneyin. Özelliği kıyma değil, satır etiyle yapılması. Yani et satırla kıyma biçimine getirilir, yani standart kıyma da yaşanan lezzet kaybı yaşanmamış olur. Saf et tadını alabiliyorsunuz.


ANNE KÖFTESİ
Aman canım ben anlamam o köfte bu köfte, annem yapıyor evde mis gibi, hem yanına patates de kızartıyor da diyebilirsiniz. O zaman mis gibi anne köftelerinizle size mutluluklar, afiyet olsun :)










0 yorum:

Yorum Gönder