Tavuklu Kapama Tarifi

Bugün biraz Trakya yöresine gidelim.Çok bilindik bir Balkan yemeği olan kapamaya Kırklareli mutfağında büyük önem gösterilir. Ayrıca bir pilav türü olmasına karşılık ana yemek gibi sunulmaktadır.Daha eski senelerde kapamanın fırınlanırken üzerine, onu tamamen kapatacak büyüklükte bir kapak yerleştirilir, bu kapağın üzerine de odun konularak pişirilirdi.Yemeğin hem alttan hem de üstten pişmesini sağlardı.Kuzu,oğlak,dana veya tavuk etiyle de yapılabilen kapamanın bizim vereceğimiz tarifi tavuk ile yapılanı.Ancak kapamada tercih edilen etin kemikli bir yerinden olması arzu edilir.Kapama yemeğinin en ilginç özelliklerinden biri de pişirilirken pilavın içine arzu edilirse karabiber konulmasıdır.


Malzemeler

  • 6-8 adet tavuk eti
  • 2 su bardağı pirinç
  • 6 su bardağı soğuk su
  • 1-2 adet orta boy soğan (isteğe bağlı)
  • Tane karabiber (isteğe bağlı)
  • Defne yaprağı (isteğe bağlı)
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı

  • Tavukları güzelce yıkadıktan sonra soğuk suyu ve tavukları derin bir tencereye yerleştiriyoruz ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip yarım saat kaynatıyoruz.Arzu ederseniz bu aşamada defne yaprağı ve tane karabiber ile haşlama suyunun tadını güzelleştirebilirsiniz.
  • Margarini tepsiye yaydıktan sonra nişastasını süzdüğümüz pirinci tepside 4-5 dakika kadar kavuruyoruz.
  • Yarım tatlı kaşığı kadar tuz ve 1 silme çay kaşığı kadar karabiber eklediğimiz pirinci tepsiye her yere eşit bir şekilde yayıyoruz.
  • Haşlanmış olan tavukları aralıklı olarak tepsideki pirinçlerin üzerine yerleştirip 4 su bardağı sıcak tavuk suyunu tavuk parçalarının üzerine yavaş yavaş tepsiye döküyoruz.
  • Yüksek sıcaklıkta bir fırında pirinçler suyunu çekene kadar pişiriyoruz bu da yaklaşık olarak 45 dakika sürüyor.
  • Fırını kapatıp 15-20 dakika kadar demlenmesini bekliyoruz ve yemeğimiz yemeye hazır.Afiyet olsun. :)

0 yorum:

Yorum Gönder