Bir Dünya Kahvaltı


  Kahvaltı hiç şüphesiz ki öğünlerin en önemlisidir. Kimimiz için bir simit bir çay, kimimiz için ise çeşit çeşit reçellerden salamına kadar dolu dolu bir öğündür kahvaltı. Güne enerji dolu başlamak için doğru yapılmış bir kahvaltı çok önemlidir. Biz kahvaltılarımızı biliyoruz, peki dünyada kahvaltı sofraları hangi yiyeceklerden oluşuyor?


1) Alaska

  Soğuğuyla ünlü Alaska’da yaşamak kolay değildir. Soğuk sabahlara uyanan insanlar kahvaltılarını klasikleşmiş olarak pankek üzerine yumurta ve kızartılmış ren geyiği etiyle yapmaktadır. Evet bir kahvaltı için biraz ağır yiyecekler olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak buzlarla kaplı soğuk bir iklimde başka nasıl zinde kalınabilir ki?


2) Almanya

  Bizim çay kültürümüzün aksine Almanya’da kahvaltıya bir fincan kahve eşlik eder. Geleneksel Bir Alman kahvaltısında Almanya'nın yöresel peynirleri, sosis, sucuk ve pastırmalarla birlikle taze ekmek şeklinde karbonhidratının olduğunu görebilirsiniz.


3) Amerika

  Kahvaltı olarak İngilizlerlerin kahvaltısı ile çok fazla benzerlik gösteriyor Amerikalıların kahvaltı anlayışı. Kızarmış yiyeceklerden oluşan bu kahvaltı fast food kültürüyle ünlü bir millet için normal karşılanabilir aslında. Bacon, yumurta, krem peynir, waffle, meyve, yumurta, donut, pancake ve mısır gevreği gibi çeşitli kahvaltılardan oluşabiliyor tabii ki. Bu tatlı ve tuzluların karışık olduğu kahvaltı tabaklarıyla beslenmenin çok da sağlıklı olduğu söylenemez aslında.

4) İtalya

  Hamur işi dendiğinde akla gelen ilk ülkelerden birisi de İtalya’dır. Çeşit çeşit pizzaları ve makarnaları ile enfes soslara sahiptir. Ancak kahvaltı söz konusu olduğunda taze kruvasan ve köpüklü cappuccino İtalyanlar için yeterli olabiliyor. Biliyoruz pek de iştah açıcı türden değil.


5) Japonya

  Bizden çok uzaklarda insanlar nasıl kahvaltı ediyor peki? Genel olarak Japonya kahvaltılarını soya sosu, tofu, balık ve pirinç oluşturur. Bizim kahvaltılarımız kadar olmasa da genel olarak lezzetli bir kahvaltı olduğunu söylemek mümkün.



6) Fransa

  Tereyağı, baget ekmek, reçel, kruvasan ve krep ve bunlara eşlik etmeyi ihmal etmeyen filtre kahve Fransızların genel olarak kahvaltı kültürlerini oluşturuyor. Çeşit çeşit peynirleri olan bir ülkenin kahvaltılarında peynirin bulunmaması ise ilginç gelebilir belki ama pek kahvaltı seven kişiler olmadıkları belli.


7) Çin

  Çin’de insanlar güne bizim alışık olduğumdan çok daha ağır bir kahvaltı ile güne başlarlar. Genellikle öğlen ve akşam yemeklerinde soslar, taze sebzelerle ve pirinçle harmanlanmış büyükçe bir kase noddle yenir. Fakat bu kadar çok nüfuslu bir ülkede doğal olarak çeşitli kahvaltı türleri de bulunmaktadır. Çine özgü hamur işleri ve böreklerle hazırlanan kahvaltı çeşitleri de vardır.

8) Fas

  Kahvaltıda hamur işini en çok kullanan ülkelerden biridir. Hamur işi ve reçellerin bir arada olduğu kahvaltı kültürüne sahipler. En çok tüketilen yiyeceklerden biri de yağda kızartılarak hazırlanan Fas Lavaşı da kahvaltılarda kendine yer edinir.



9) İskoçya

  Evet görünüş olarak bizim için pek alışılageldik bir kahvaltı gibi durmuyor. Bir kahvaltı için fazla ağır bir yemek gibi dursa da sağlıklı ve bir o kadar da doyurucu bir kahvaltı tabağı. Yulaf ezmesi, soğanla harmanlanan et, bir çeşit sakatat, yumurta, tuz, baharat ve hamur işi veya karbonhidratlı bir parça ekmek yer alıyor. Bu şekilde başlanılan bir günde yorulmak mümkün mü?

10) Hindistan

  Saçta veya tavada pişen mayasız ekmek olan “Çapati” genel olarak Hint kahvaltılarında sıkça tüketilir. Ya da gözlemeye benzeyen “Paratha” isimli yiyecek tercih ediliyor. Bizim yufkamıza benzeyen “Roti” adında pideler de rastlanabiliyor kahvaltılarda. Roti hint yemekleri arasında doyurucu özelliği en yüksek olan yiyeceklerden birisidir aynı zamanda.

11) Yunanistan

  Bir Yunan kahvaltısının başrollerini frappe ve sigara oluşturmaktadır. Doğal olarak çok renkli bir kahvaltı tabağı beklemenin sonucu hayal kırıklığı olabilir. Günün bu en önemli öğününde kahve, peynirli börek ve kavala kurabiyesini yeterli görürler. yunanlılar için kahvaltı günün en sıradan öğünüdür.


12) Rusya

  Sütlü çay İngilizlere özgü olarak bilinse de Ruslar da güne çayı sütle birlikte tüketerek başlıyor. Ruslar için sabahları lakerda ve havyarsız olmuyor. Rusların kahvaltı öğününde tükettikleri ve aynı zamanda dünyaca ünlü bir yemek haline dönüşen “Wolga-Schnitte” yumurta ve lakerdalı esmer ekmekten yapılıyor.Son olarak da Rusya’da bir kahvaltıya misafirseniz eğer yüksek ihtimalle vodka ikramı ile karşılaşacaksınızdır ve bu ikramı geri çevirmek istemezsiniz çünkü bu Ruslar için büyük bir kabalık sayılıyor.

13) Brezilya

  Brezilya’nın kahvaltısı diğer ülkelere nazaran bizim kahvaltılarımıza daha yakın yiyeceklerden oluşmakta. Kahvaltınızı peynir, taze ekmek, reçel, salam, pastırma ve tereyağı gibi yiyecekle yapıyorsunuz. Sonuçta biz de ekmek olmazsa doymayız değil mi?



14) Kore

  Koreliler için tam olarak oturmuş bir kahvaltı kültürü bulunmamaktadır. Diğer öğünlerde yedikleri yiyecekleri kahvaltı tabaklarına da taşımışlardır. Genel olarak “bap” adını verdikleri pilav lapası tüketiyorlar. Ekmeğin kesinlikle bulunmadığı bu kahvaltılarında et ve balık besinleriyle beraber değişik mezeler tüketilmekte

15) Vee Türkiye

Fazla söze gerek yok. Türk kahvaltısının bu güzelliğine denecek söz bulunamaz.

0 yorum:

Yorum Gönder