KIRK YILLIK HATIR 'KAHVE'


                 
dünya kahveleri, kahve çekirdeği çeşitleri Kahve, zaman ve mekan fark etmeksizin içilir. Son yıllarda açılan cafeler de bunu doğrular vaziyette. Kahvenin  kırk yıllık hatırına dostluklar kurulur. Peki, içtiğimiz kahveleri gerçekten bilerek mi içiyoruz? Kimi sert içim, kimi yumuşak içim tercih eder. Gelin kırk yıllık yaratan bu kahveleri birlikte inceleyelim.



KAHVE TÜRLERİ

 Kahve çekirdeklerinin farklı şekillerde çekilmesi ve yardımcı ürünlerle karıştırılması sonucu ortaya çıkar. Dünya genelinde en çok tercih edilen kahve çeşitleri arasında Espresso, Cappuccinoi Americano, Latte, Mocha, Filtre Kahve ve Türk Kahvesi bulunur.
     
  ESPRESSO














Kahve çekirdeklerinin Türk Kahvesine benzer şekilde ince çekilmesiyle hazırlanan bir kahve türü olup, oldukça sert bir tadı vardır. Ben şeker tercih etmem sert olsun diyorsanız tam sizlik bir kahve espresso...

CAPPUCİNO

cappuccino ile ilgili görsel sonucu
Espresso içerikli bir kahve türüdür. Süt ve süt köpüğünün birleşiminden oluşur. Oldukça yoğun bir kıvama sahiptir.


       






AMERİCANO
    americano ile ilgili görsel sonucu

   Espresso  doldurulan fincana sıcak su ilave edilerek hazırlanır. Espresso bana çok sert diyorsanız  Americano  daha yumuşak bir içime sahiptir. Soğuk havalarda şöyle sıcak bir şey olsa da içim ısınsa diyorsanız Americano' yu deneyin derim.

    LATTE

          latte ile ilgili görsel sonucu
Kahveler arasında içimi en yumuşak olanıdır.


    MOCHA
           mocha ile ilgili görsel sonucu
 Sıra çikolata eklenerek hazırlanan bir kahve çeşidine geldi.Espresso'dan farkı sıcak süt ve köpüğe ilave olarak çikolata ekleniyor.


      RİSTRETTO, RİSTRETTO BIANCO

   
İlgili resim

    Ristretto İtalyanca sıkı anlamına gelir, buradan da anlaşılacağı gibi sıkı ve acı bir kahvedir. Espresso 'ya göre daha az su ile hazırlanır ve alışık olmayanlar için devre yakacak ağırlıktadır.Bu kahveyi içmek isteyenlerin uğramaları gereken yer ise bana göre  hepimizin ortak görüşü Starbuck'dır.
       
Bunlar bana göre değil bu nasıl kahve diyorsanız(benim gibi). Kahve dediğin şöyle bol köpüklü şekerli olur diyorsanız buyurun yazımızı okumaya...
Ülkemizde de Kahve Çeşitleri çok olduğu halde Türk Kahvesi tacını ve tahtını kimseye bırakmamaya kararlı. Bir de kahve içildikten sonra çevrilen fincanları unutmamak gerek tabi...

                                 TÜRK KAHVELERİ

En bilinenle başlayalım: Sütlü Türk Kahvesi
    sütlü türk kahvesi ile ilgili görsel sonucu

 Türk kahvesinin kendine has sert tadını yumuşatmanın en leziz yollarından biri süt ile pişirmek. Merak etmeyin yapımı türk kahvesiyle aynı çok zor değil yani...Cezveye su yerine süt koymak yeterli.

Kafalar karışık: Menengiç mi, Melengiç mi?

   menengiç kahvesi ile ilgili görsel sonucu

Çekirdek olarak yabani Antep fıstığı ağacı olarak bilinen menengiç bitkisinin meyveleri kullanılan menengiç kahvesi, klasik Türk kahvesi  su ile hazırlanabilir.

Çok benzer ama çok farklı: Dibek Kahvesi
   masukahve
Öğütülme şekli ile klasik Türk kahvesinden ayrılan dibek kahvesinin çekirdekleri, taş ya da tahtadan yapılan ve dibek adı verilen büyük havanlarda dövülerek öğütülür. Yapımı epey meşakkatli...

  Türk kahvesi yumuşak mı geliyor sizi şöyle alalım: Mırra

   mırra ile ilgili görsel sonucu

  Türk kahvesi fincanından bile küçük kulpsuz bardaklarda sunulan mırra, kahvenin birkaç kez demlenmesi ile elde ediliyor. Uzun ve uğraştırıcı demlenme sürecinden sonra imbiklerle sunulan kahvenin güzelliği ise bardağın kenarında bıraktığı pekmezimsi izden anlaşılır. Tadının acılığı ve yapımının zorluğu nedeniyle mırra, daha çok özel günlerde tüketilir.

Gar mı, normal mi: Ankara Gar kahvesi
      ankara gar kahvesi ile ilgili görsel sonucu

  Türk kahvesi içmek istediniz. Nasıl olsun kahveniz? Bu soruya Adanalılar daha önceden cevap bulmuş bile. Gar kahvesi buyurun. Türk kahvesine oranla çok daha sert içimli olan ve Türk usulü espresso olarak bilinen bu kahve, alışkanlık yapar.

  Kahvelerin Aşuresi: Kervansaray kahvesi
    tatar kahvesi ile ilgili görsel sonucu
   Adıyaman'a özgü bu kahvenin içinde yok yok! Formül ise gizli değil: Kahve, çikolata, damla sakızı, keçiboynuzu, krema, menengiç kahvesi ve sahlep. Türk kahvesinden biraz daha yoğun olan Kervansaray kahvesinin içimi oldukça yumuşak. Şekere koymaya bile ihtiyaç duymayacaksınız.

  Sadece yemekten sonra içmeye son: Tatar kahvesi
   tatar kahvesi ile ilgili görsel sonucu
   Kırım Tatar adetlerine göre yemekten önce içilirmiş. Tostakay denilen fincandan büyük, kupadan küçük olan bardaklarda içilen bu kahve, Türk kahvesinin üzerine iki tatlı kaşığı kaymak koyularak yapılıyor. Tatar kahvesi, kıtlama usulüyle veya doğrudan içine şeker koyularak da içilebilir.

Fincan fincan içilir: Aromalı Türk Kahvesi
   tatar kahvesi ile ilgili görsel sonucu
  Türk kahvesi, farklı lezzetleri tatmak isteyenler için birebir. Üstelik damla sakızlı ve çikolatalısını görmeye alışık olduğumuz bu kahvelerin çeşitleri de artmakta. Zencefillisinden çörekotlusuna, vanilyalısından tarçınlısına kadar farklı aromalara sahip Türk kahvesinin lezzeti yazmakla bitmez.

 Çifte kavrulmuşundan: Hatay kahvesi
  blog.binnazabla
 İki kez kavrulmuş kahve çekirdeği kullanılarak hazırlanan Hatay kahvesi, bizim bildiğimiz kahvelere göre hem koku hem aroma olarak çok daha sert. Yanında kendi gibi çifte kavrulmuş bir lokumla sunulduğunda ise tadına doyum olmaz.

Adıyla yaşasın: Cilveli kahve
  cilveli kahve ile ilgili görsel sonucu
 Klasik Türk kahvesi gibi hazırlanıp fincana konduktan sonra bambaşka bir hale bürünüyor. Üzerine çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem parçaları, bazen de bademlere ek olarak iki farklı baharattan oluşan toz bir karşım koyuluyor. Manisa'ya özgü olan ve patentle koruma altına alınan bu enfes kahvenin üzerindeki bademleri yemek ise en eğlenceli kısmı!!

Kahvem ince bellide olsun: Süvari(Tarsusi) kahvesi
  İlgili resim
 Egelilerin Süvari, Akdenizlilerin Tarsusi olarak adlandırdığı kahve, klasik Türk kahvesiyle aynı yapılır.Pişirildikten sonra ince belli çay bardağında sunulmasıyla farkını ortaya koyar. Daha az köpüklü olması ise başka bir farkı.

Mangal her yerde: Kül kahvesi
 İlgili resim
Geçmişte bakır cezvenin içinde mangalda yapılan kül kahvesi, ne yazık ki artık yapımı zor olduğu için tercih edilmiyor. Fakat teknoloji buna da bir kolaylık bulmuş. Kül kahvesi makinesi ya da kumda kahve makinesi olarak bilinen makiler sayesinde artık yapımı daha kolay.






 





 






 


     

           

0 yorum:

Yorum Gönder