Yemek turizminin başkenti, medeniyetler şehri Hatay...

Hatay son dönemde yıldızı parlayan kentlerimizin başında geliyor. Özellikle yapılan anlamlı girişimlerle, hem yerli hem de yabancı turistlerin oldukça dikkatini çekmekte. Hatta yaz turizmini ayrı tutarsak Türkiye'nin en çok kültür turizmi canlı olan, en çok yerli turist alan illerinden biri diyebiliriz. Yabancı turist potansiyeli de üst seviyelerde olan şehrin, Hristiyan tarihiyle olan sıkı bağları bu potansiyeli arttıran en önemli sebeplerden biri. Hatay hakkında yazacak, söylenecek çok konu var elbette ama bizim mevzumuz yemek olduğu için, direkt olarak mutfağa dalabiliriz :) Hatay mutfağı deyince, gözünüzde; filmlerde gördüğümüz efsane saray sofraları olur ya, işte onlar canlansın. Çünkü roman olur, efsanelere konu olur burada tadacağınız lezzetler. Hepsine değinmemiz mümkün değil, zira çok zengin bir mutfak. Ama en mühim olan, Hatay'ın olmazsa olmazlarını, Hatay'a gidip; tatmadan gelmemeniz gerekenleri sizler için derledik. İşte karşınızda Hatay'ın lezzet şöleni....



Tepsi Kebabı

Hatay'a gittiniz, hatta özellikle Antakya'ya gittiniz. Bir restoran ya da lokantaya girdiniz. Ne tavsiye edersiniz diye sorduğunuzda, size ilk söyleyecekleri yemektir tepsi kebabı. Özel olarak çekilmiş kıymanın; baharat, biber ve salçayla buluşmasıyla oluşan bu nefis yemek; Antakya'nın özel fırınlı kasaplarında itinayla pişirilir. Suyuna ekmek banarak yenilir...İlk başta sıradan bir yemek gibi görünse de müptela olunur, et ne kadar lezzetliymiş diye düşündürür.

Kağıt Kebabı

Ana yemek anlamında tavsiye edilen ikinci yemektir. Tepsi kebabıyla aynı mantıkla yapılır ama kurudur. O banılası salçalı suyu yoktur. Daha kebap gibidir. Diğeri tepside, bu kağıtta pişer. Aynı gibi dursalar da ikisi de ayrı birer efsanedir. Yanında gelen tırnak ekmeğine sarılmak suretiyle tüketilir, en güzeli meşhur pöç kasabında bulunur.







Oruk

İçli köfte ülkemizde çeşitli formlara girmiş durumda. Her kent kendine göre versiyon üretiyor. Haşlananı, kızartılanı, haşlandıktan sonra kızartılanı... Ama Hatay bu işi çözmüş. Çerez niyetine tüketebilirsiniz bu oruk adı verilen içli köfteyi. Kızartılır ama kesinlikle ağır olmaz. içindeki cevizle maydanozun uyumu aklınızı başınızdan alabilir. Bir de içli köfte bu demeyin, yok canım bu oruk diye karşı çıkarlar :)



Sürk
Her şeyde olduğu gibi, Hatay peynir işinde de olayı çözmüş. Çok fazla çeşit peynir bulabilirsiniz. Ama en meşhuru, bildiğimiz çökelekten yapılan; baharatla tatlandırılıp, strece sıkıca sarıldıktan sonra güneşte kurutulan bu leziz peynir çeşidi. İsterseniz taze olarak da tüketebilirsiniz. Güneşte kurutursanız küflü adını alıyor. Kahvaltıda zeytinyağıyla tüketilebildiği gibi, hamur işlerinde de kullanılıyor.










Biberli-Katıklı ekmek

Hatay'ın en meşhurlarından, gidenlerin dilinden düşmeyenler arasında il sırada olan muazzam lezzettir. Yanında bir ayran, başkada bir şeye ihtiyacım yok dedirtir insana :) Bir çok çeşidini yapar Antakya'nın hamarat kadınları, içini evlerinde hazırlayıp, fırına gönderirler. Mis gibi tandırlarda pişer ve gerçekten yemelere doyum olmaz. Ispanaklı, çökelekli, biberli gibi çeşitleri vardır..







Hrisi

İzmir'in lokması gibi, Antakya'nın hrisisi vardır. İyi günde kötü günde, bayramda, özel günlerde sokaklarda sürekli kaynayan kazanlar ve çevresinde elinde kovasıyla bekleyen insanlar görebilirsiniz. Trakya'nın keşkeğiyle hemen hemen aynıdır. Biraz daha yağlı ve fazla etlidir. Fazla yöreseldir, ilk defa yiyenlere genelde ağır gelse de lezzetlidir.






Aşur

İşte yemede yanında yat lezzetlerin baş tacı, yemeyenlerin eksik kaldığı mükemmel lezzet aşur. Hayır hayır aşure değil; Aşur :) Tatlı değil, tuzlu... buğdayın etle iyice özleştikten sonra nohut, biber salçası, tereyağı ve cevizle buluşmasıyla oluşan lezzet şöleni... Evet zahmetli ama kesinlikle değer...






Humus

Humusu herkes sevmez, tadı her damağa hitap etmez. Ama iddia ediyoruz, Antakya'da yediğiniz humusa bayılacaksınız. Tahin zaten bu bölgede üretildiği için, malzemenin en güzeli, bu güzel mezeye de yansıyor.






Kaytaz böreği

Hiçbir yerde rastlamayacağınız eşsiz bir lezzet daha. Kendi usullerince yaptıkları bir börek. Evlerde pek yapılmıyor. Hanımlar yine içlerini evde hazırlayıp, fırına gönderiyor. Aslında özelliği hamurunda, bu sır da fırıncılarda :) içi ise bildiğimiz kıymalı böreklerin aksine, biraz ekşili. Nar ekşisi burada lahmacunda dahi kullanılıyor ve değişik bir lezzet katıyor.











Zahter salatası

İlk çatalınızı aldığınızda, owww bu yenir mi deseniz de, iki, üç derken bir tabağı bitirmiş olacaksınız :) Taze kekiğin; domates, kırmızı biber, nar ekşisi ve tabi ki hataya özel zeytinyağıyla buluşmasıyla oluşan fresh salata.














Kömbe

İşte hayatınızda görebileceğiniz en dayanıklı, en uzun ömürlü kurabiye. Bunu yapan ya da dışardan satın alan Hataylılar, öyle yarım kilo bir kilo almıyor ya da yapmıyor. tepsi tepsi bulunuyor evlerde. ani bir misafir geldiğinde evde kurtarıcı olarak her zaman bulunuyor. çok da lezzetli. cevizli, hurmalı ve sade olmak üzere üç çeşidi bulunuyor. kendine özel bir şekil aparatı ve kendine özel baharatı var.




Kabak tatlısı

Şimdi o çocukluğumuzdan beri annelerimizin yaptığı, yumuşacık, üzeri hindistan cevizli pamuk pamuk kabak tatlılarını unutun. Kıtır kıtır, içi akışkan, acayip bir kabak tatlısı var bu memlekette. Kireçle bir işlem yapılıyor kabaklara ve kıvama geliyor. Tahin ve cevizle buluştuğunda biri elimden çatalı alsın diye yalvarabilirsiniz :)







Künefe

Hatay deriz, her yemeği her özelliği sayarız da künefeyi eksik bırakır mıyız. Zirveye künefeyi de ekleyelim ki yazımız eksik kalmasın. Her ne kadar arada bir en güzeli Antep'te yenir diye bir polemik çıksa da ortaya, hayır efendim, en güzeli Hatay'da yenir. Her şeyi, her malzemesi özenle seçilir ve aynı özenle yapılır. Gittiğinizde bir künefeciler bölgesi bile bulabilirsiniz :)







Tabi ki bu kadar değil. Antakya mutfağı dendiğinde sayabileceğimiz o kadar çok şey var ki. En bilinen ve en sevilenleri sizin için derledik ki, olur da yolunuz düşerse, bir faydamız olsun diye. Bol lezzetli günler dileğiyle...

0 yorum:

Yorum Gönder