Yemeklerinizi en güzel şekilde fotoğraflandırın.


Yemek fotoğrafçılığı still life kategorisidir, yani duran obje çekimidir. Görselleşen dünyamızla birlikte lezzet hissini bir kareye sığdırmak çok önemlidir. Bu yazımızda yemek fotoğrafçılığının en önemli kurallarından ve kullanılan birkaç küçük fotoğraf hilesinden bahsedeceğiz.


Yemek Fotoğrafçılığının 3 Altın Kuralı

1) Fotoğraflarınızı gün ışığında çekin
Yemek yemek için kapalı bir mekana gittiniz ve yemeğinizin fotoğrafını çekmek istiyorsunuz ancak çok karanlık fotoğraflar elde ediyorsunuz. Yeteri kadar ışık ve parlaklık yok. Bunun için en yakın camı bulup fotoğrafınızı gün ışığında çekmeyi deneyin.

2) Işığı arkadan ya da yandan alın
Yeterli ışık miktarını ayarladıktan sonra ışığın konumlandırılması gerek ve bunun için de 
ışığı ya çekmek istediğiniz yemeğin arka tarafına ya da yan tarafına konumlandırın.

3) Işığı kesin ya da yansıtın
Işığımızı elde ettikten sonra bir de onu kontrol etmesi var. Eğer çok sert bir ışık varsa kesmeniz, azaltmanız gerek ve bunun için beyaz bir perde kullanabilirsiniz. Artık ışık alan taraf daha canlı ve güzel duruyor ancak ışığın düşmediği yer karanlık bir şekilde gözüküyorsa. Yansıtıcı bir eşya kullanmak gerek ve bunun için beyaz bir peçete, gömlek, tabak vb. yansıtıcı olarak kullanacağımız eşyayı ışığın tersi konuma yerleştirirsek artık istediğimiz fotoğrafı elde edebiliriz.

Mis gibi gözüken cızbız köfte.

O gittiğimiz fast food dükkanlarında gördüğümüz fotoğraflardaki hamburgerler hiçbir zaman sipariş ettiğimizle aynı olmamış, her zaman daha albenili görünmüştür. Bunun sebebi işte bu ufak hilelerimizde saklı. Örneğin o etin üstündeki ızgara izlerinin kattığı güzellik yemeği bambaşka bir boyuta taşıyor. Bunu bir rezistans yardımıyla kolayca sağlayabiliyoruz. Rezistansın verdiği sıcaklık ile etlerimizin üzerine istediğimiz yönde çizgiler oluşturarak bu etkiyi kolayca sağlayabiliyoruz.

Buz gibi bir kola.

Kolanızı bardağa koydunuz ve onun o ferah görüntüsünü çekmek istiyorsunuz ancak siz fotoğrafını çekene kadar kolanızın asiti kaçtı. Bardağınızda ne soğuk gözüken bir yer var ne de kolanızın köpükleri. Bunun için bardağınızın etrafına çok hafif mat sprey sıkıyoruz ve kısa süreliğine kurumaya bırakıyoruz. Artık bardağınız buzdolabından çıkarmışsınız gibi görünüyor ancak bir şeyler daha eksik. Su damlacıkları! Bunun için ufak bir spreyle gliserin püskürtmemiz yetiyor. Tamam gibi gözükse de o kolamızın köpükleri eksik. Biraz tuz ile de bunu kolayca halledebiliyoruz ancak bu işlemi çok fazla gerçekleştiremeyeceğiniz için acele etseniz iyi olur.


Buharları hala tüten sıcacık bir yemek mi?

Yemeklerimiz çok çabuk soğuyup o buharını kaybediyor ve fotoğraf karelerimizde buhar göremiyoruz. Nasıl buharı tüten yemekleri fotoğraflayabiliriz? Evet en çok merak edilen sorulardan biri de bu. Bunun için de bir pamuk yeter. Pamuğa su çektirip tekrar ısıttığınızda tütmeye başlıyor. Önce pamuklarımızı bir güzel ıslatıyoruz ve suyu emdiriyoruz. Ardından bir ila bir buçuk dakika kadar mikrodalgaya atıyoruz ve çıkarttığımızda tütmeye başlamış pamuklarımız oluyor. Geriye kalan tek şey ise bunu yemeğimizin içine bir güzel gizlemek. Ve ardından püfür püfür fotoğraflar çekebilirsiniz.



0 yorum:

Yorum Gönder