Pilav deyip geçmeyin...


Mutfaklarımızın baş tacı, en önemli yemeklerimizden biridir pilav. Her ne kadar kolaya kaçıp, dümdüz pirinç pilavı, bulgur pilavı yapsak da; davet sofralarında ortaya şaheser niteliğinde pilavlar çıkıyor ortaya. Yöreden yöreye değişen çeşitler mevcut.  Bu anlamda çok geniş bir yelpazeye sahibiz. Mutfağın vazgeçilmezi de olunca, davet yemekleriniz de ana yemek kıvamında pilavlar kurtarıcınız olabilir. Kolay olanı da var, bir ana yemekten daha fazla uğraştıranı da. Bir yemeğin yanına yapılanı da var, başlı başına resital olanı da. bir de eliniz lezzetliyse... Bildiğimiz klasik pilavlar dışında, neler var bir bakalım istedik. Acıkmış olanlara sevgiler...


ACEM PİLAVI
O kadar ucu açık bir pilav ki... İçine istediğiniz her malzemeyi koyabilseniz de, aslı bol et, kuru erik ve dolmalık fıstıkla yapılır. içine kuru kayısı, havuç, kestane koyanı da var. İster orijinale bağlı kalın, ister kendiniz yorumlayın. Pirincin en leziz hallerinden biridir.

ALİ PAŞA PİLAVI
Hem misafirlerinize gönül rahatlığıyla yapabileceğiniz, hem de çocuklarınıza pilavı sevdirebileceğiniz nadide bir pilav çeşidimiz. köfte pilav bir arada, insan daha ne ister ki :) Minik minik köfteli bu lezzet bombası pilav , sofranızın baş tacı olabilir. Mantar aşırı bir lezzet katmakla beraber, köftenizi kendi tarifinize göre yapabilirsiniz. Pilavın pişirme suyuna, et suyu da ilave ederseniz, tadından yenmiyor...

ÖZBEK PİLAVI
Pirinç, Havuç, et ve karamelize edilmiş soğan bir araya gelirse ne mi olur? Dumanı üstünde, yemeye kıyamayacağınız efsane bir özbek pilavı olur. Pirinç seçiminiz bu pilavın lezzetini etkileyecektir.




HAMSİLİ PİLAV

Karadeniz yemekleri deyince muhtemelen ilk akla gelenler arasındadır. Ama ünü karadenizi çoktan aşmış, her bölgenin, her yörenin mutfağına girmiş ve yer edinmiştir. Hamsiyi çok sevip de denemeyen yoktur herhalde. Siz de balık ve balıklı yemekleri seviyorsanız mutlaka denemelisiniz. Yapımı biraz meşakkatli olduğu için, misafirlerinizin de gönlünü kazanabilirsiniz.

İÇ PİLAV
Her türlü yoruma açık bir pilav daha. Genel geçer kurallara göre, iç pilavın olmazsa olmazları, kuş üzümü, dolmalık fıstık ve minik minik doğranmış ciğerdir. Ama ciğer yerine et, kestane vb malzemelerle de yapanı çok. Naçizane tavsiyemiz dereotunu ihmal etmeyin. Adının da iç pilav olduğuna bakmayın. Kimi zaman bir tavuk, kimi zaman da bir hindi de kendine yer bulsa da, tek başına da şahanedir.

MAKLUBE
Valla ne desek bilemedik. Öğrenci olup da denemeyen, denemese bile bir öğrenci evinde denk gelmeyen pek yoktur. Yan yemek değil, başlı başına bir ana yemektir. Bir tepsinin etrafından hep beraber girişmek suretiyle tüketilir. Salatası ve yoğurdu da lezzetliyse off... Tavuklu ve etli seçenekleri mevcut. Son zamanlarda örgüt üyesi muamelesi görse de bu leziz pilav, tekrar eski popülerliğine kavuşacaktır.

MEYHANE PİLAVI
Acının en güzel hallerinden biri. Bulgur, domates ve acı ne kadar tatlış bir üçlüymüş meğer. Acıyı da seviyorsanız, yedikçe yersiniz. Yan yemek olarak tüketilebilse de, yanında bol köpüklü bir ayranla, başlı başına size hükmeder :) Bol soğan da lezzetine lezzet katacaktır. Bulguru da biraz iri olan türden kullanırsanız sonuç efsane olur. En güzelini Adıyaman ve Hatay da yaparlar. Hatay'da içine baş biber de koyarlar ve siz o lezzeti bir daha unutamazsınız.


MÜCEDDERE PİLAVI
Sosyetik ismine bakmayın, bildiğimiz mercimekli bulgur pilavı aslında. Tabi biraz daha özenilmişi. En güzeli Mersin, Antakya taraflarında yapılır. Mercimekle beraber pişen bulgur, zeytinyağında karamelize olmuş soğanla buluşur. Soğanın verdiği lezzete aşık olacaksınız.


FİRİK PİLAVI
Adına yabancı olsanız da, son zamanlarda marketlerde bakliyat raflarında, firik bulguru popüler hale gelmeye başladı. Çok bahsetmiş olabilirim ama yine Hatay, Mersin,Adana taraflarında Arap ezgisinde popüler olan bir pilavdır. Normal bulgurla karıştırılarak et suyunda pişirilir. Hafif barbekü tadı, damağınızda kesinlikle yer edecek.

PERDE PİLAVI
Siirt yöresine ait olsa da, ünü ve lezzeti yöre sınırlarını çoktan aşmış; hem görüntüsü, hem de lezzetiyle davet sofralarının aranan yüzü haline gelmiş muazzam pilav. Pirinç zaten hamur, hamurla olur muymuş demeyin. Oluyor. Çok da güzel oluyor. Olmakla kalmıyor, bağımlılık yapıyor :)















0 yorum:

Yorum Gönder