Ölmeden mutlaka yemeniz gereken lezzetler....

Sosyal medya bu kadar geliştiğinden beri, hayatı listelemek ve bu listeleri insanlarla paylaşmak daha da kolaylaştı. Farklı tecrübeler yaşayıp, bunları başkalarıyla paylaşmayı seviyoruz. Mutlaka gidilmesi gereken yerler, Mutlaka dinlenmesi gereken müzikler, izlenmesi gereken filmler... Şu an bizim ilgi alanımız, mutlaka yenmesi gereken yemekler. Tabi bir çoğunu ne yazık ki biz de henüz denemedik ama sizler için derledik. En kısa zamanda deneriz inşallah :)






POUTİNE

Bir Kanada efsanesi diyebiliriz. Kanada'ya gidip de bu yemeği bilmeyen pek yok. Görsel olarak sizi içine çeken yemek, aslında bizim çökertme kebabı mantığında yapılıyor. Patates ve etin eşsiz buluşması. İnce ince doğranan patates, kızartıldıktan sonra, sosla hazırlanan kıymaya kavuşuyor. çedar peyniri ve gravy sosla buluştuktan sonra sizleri nirvanaya ulaştırmak için sofranızda yerini alıyor :)


SAUVLAKİ

Yakın komşumuza şöyle kısa bir ziyaret yapalım. Yunanistan mutfağının en meşhurlarından sauvlaki. Genel olarak bizim şiş kebaplarımıza benzese de, eti terbiye ettikleri soslar çok farklı olsa gerek ki dünyanın en güzel yemekleri arasında gösteriliyor. Her türlü etle yapılabiliyor bu güzel yemek, Yunanistan da genel olarak domuz eti tercih ediliyor. Servis olarak, patates kızartması eşliğinde ya da yanında gelen özel pidelere sarılarak yenebiliyor.



GULAŞ

Aslında neyi bu kadar meşhur pek anlamasak da, Macaristan'ın en bilinen yemeklerinden biri Macar gulaş. Bütün yemekleri kendi yemeklerimize benzetiyoruz ister istemez ama bu bildiğimiz et sote :) sadece biraz daha fazla baharatlı. Neden bizim tas kebabı ya da et sote meşhur olamadı acaba :)







PEKİN ÖRDEĞİ

Çocukluğumuzda beri hep bildiğimiz bir yemek adı :) ama kaç tanemiz portakallı pekin ördeği yedik ki? Algımızdan dolayı sanki bizim yemeğimiz gibi dursa da, Çin mutfağının seçkin bir üyesi pekin ördeği. Yapılışı da hayli zahmetli. Ördek önce temizlenip, sonra 2-3 saat güneşte kurutuluyor. Ardından çeşitli sebze ve baharatlardan oluşan harç ördeğin içine doldurulup, üzerine ballı sos sürüldükten sonra fırınlanıyor. Yemiş kadar olduk sanırım...




BORSCHT ÇORBASI

Bakmayın sosyetik ismine, aslı pancar çorbası. Ukrayna'da bu çorba oldukça popüler. Çoğu noktada ana yemek yerine tüketiliyor. Lezzeti ve besleyiciliği dillere destan. Patatesten havuca, pancardan et suyuna... Birçok lezzeti içinde bulunduruyor. Özel terbiyesi de çorbayı zirveye ulaştırıyor.







Sırbistanın ünü dünyaya yayılmış olan köftesi, adı garip gelse de son dönemde Kosova köftecisi zincir restoranları sayesinde hayatımıza girdi aslında. Gidip bu lezzeti deneyimleyebilirsiniz ama görselimizde gördüğünüz gibi bir köfte beklemeyin. Onu da kendimize uydurmuşuz, hayal kırıklığı yaşamayın. Biz de kuru kuru servis edilen köfte, Sırbistan da oldukça zengin bir sebze tabağıyla ya da özel sos ve yoğurtla servis ediliyor. isterseniz hamburger şeklinde de tüketmeniz mümkün.








BİGOS

Birçok yöresel yemeği gidip yerinde yediğinizde güzeldir. Ama Polonya'nın meşhuru Bigos evinizde de çok rahat yapıp aynı lezzeti yakalayabileceğiniz bir yemek. Enteresan tarafı lahana turşusuyla yapılıyor olması. Onun dışında lahana ve etin buluştuğu birçok yemek bizim mutfağımız da da mevcut. Damak tadımıza uzak gibi görünse de denemeye değer gibi görünüyor.






FALAFEL

Adını duyduğunuz da, olur mu canım Falafel bizim mutfağımızın sevilen bir yemeği diyebilirsiniz ama, maalesef İsrail mutfağının vazgeçilmez bir parçası falafel. Bildiğimiz lezzet evet, nohutun köfteye dönüşüm hikayesi. Küçük değişiklikler olsa da genel olarak İsrail'e gittiğimizde aç kalmayacağımız kesin, en azından falafel yeriz :)







BULGOGİ

Ünlü bir güney Kore yemeği. Türkçesi, yüksek ateşte pişirilen biftek. Ama pişirmeden önceki aşamaları biraz uzun ve zahmetli. Et ince ince kesildikten sonra önce bir saat kadar buzlukta bekletiliyor. Sonra hemen hemen 10 farklı baharat ve sos karışımıyla marine edilip, bir saat daha dinlendiriliyor. Sonra çok harlı ateşte, suyunu salmasına müsaade etmeden pişiriliyor. Ve tek ilave edilecek malzemesi taze soğan...



MOULES FRITES

Evet evet yanlış görmüyorsunuz, bildiğiniz midye ve patates kızartması. Hatta şöyle söyleyelim, Belçika'ya giden turistleri rehberler ilk önce bu yemeği yemeye götürüyorlarmış, öyle bir meşhur yani. Şaka bir yana elbette bizim yediğimiz midyeyle hiç alakası yok. İsteğe bağlı olarak çeşitli şekillerde pişiriliyor midye; şarapta, domates sosunda... Ve ciddi anlamda hemen hemen 700-800 gr midyeyi (kabuksuz) tek bir kişi tüketebiliyormuş.


Birkaç tanesini şans eseri denemiş olsak da, en kısa zamanda hepsini deneme şansımız olmasını diliyoruz. Siz yaşamak için yemek yiyor olabilirsiniz, biz yemek yemek için yaşıyoruz :)

0 yorum:

Yorum Gönder