Mevlana'nın Sofrası Konya

Türkiye'nin hemen her şehrin de olduğu gibi Konya ilinin de kendine has yemekleri yöresel yemekleri var. Sebze yemeğinden  et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Konya kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. İç Anadolu bölgesinde bulunan Konya bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir

 Sıcacık bir çorbayla başlayalım: Bamya Çorbası
bamya çorbası ile ilgili görsel sonucu
Konya'nın en sevilen yemeklerinden olan etli bamya çorbası, düğünlerin ve özel günlerin vazgeçilmez yemeğidir. İpe dizilerek kurutulmuş çiçek bamyalar etle birlikte pişirilirbamya çorbası ile ilgili görsel sonucu
Bamya her ne kadar çoğunluk tarafından sevilmese de bamya severler tarafından çok sevilen bir tat. Denemenizden zarar gelmez.

Başlı başına bir ziyafet: Çebiç


Konya sofralarının olmazsa olmazı çebiç çorbasıdır.  Her ne kadar pişmesi çok meşakkatli olsa da lezzeti o uğraşa değiyor. Tandırda pişen mis gibi kuzu eti. Eee daha ne olsun...

Yüzyıllardan bu yana: Su böreği
İlgili resim
Size yazarken bile olsa da yesem dedim. O kadar güzel bir lezzet yani. Özellikle sıcak sıcak yenen bu böreğin değmeyin tadına...

Etli pide diyen de var: Etli Ekmek
İlgili resim
Konya' ya mı gittiniz Etli Ekmek yemeden gelmeyin sakın. En meşhur yemeğini sona sakladım. Konya'nın simgesi haline gelen yemek bu unvanında hakkını veriyor.

Biraz zahmetlidir: Fırın Kebabı
İlgili resim
Konya'nın o kadar çorbaları, yemekleri olur da kebabı olmaz mı. Olur tabi olmaz mı.  Kebap severim diyorsanız birde Konya'nın fırın kebabını deneyin.

Saç arası değil: Sacarası
gurmerehberi
Konya'ya özgü nefis bir tatlıdır.  Bu tatlının  adı eskiden sac adı verilen ocak üzerinde pişmesinden gelir. Şimdilerde fırında pişirilen bu tatlının tadına doyum olmaz.
sac arası tarifi ile ilgili görsel sonucu

Şekli yeter: Mevlana Böreği

Özenle açılmış üçgen biçiminde ki börekleri yemeye kıyamayacaksınız. Mevlana böreği pofidik pofidik bir börek. Bu böreği yerken yanına çayınızı almayı unutmayın.

Hafif bir lezzet: Höşmerim
Höşmerim Tarifi
Kebabı, etli ekmeği derken ana yemekleri saydık. Karnımız doydu. Şimdi üzerine hafif bir tatlıyı hak ettik. Buyurun o zaman size höşmerim tatlısı. Afiyet olsun efendim.

Suyuna ekmek banın:Tirit
tirit ile ilgili görsel sonucu
Bir çok Anadolu mutfağında olan bu yemek Konya mutfağında da ayrı bir yere sahiptir. Üzerine sos dökülen bu yemeğe ekmek banıp yemek serbest.




0 yorum:

Yorum Gönder