UNESCO LİSTESİNDE BİR TÜRK MUTFAĞI 'GAZİANTEP'...



 Gaziantep mutfağı denilince  birçoğumuzun aklına baklava, kebap, fıstık gelir. Fakat Antep mutfağı gizli bir hazine gibidir. Kullanılan ürünü ile, pişireni ile ayrı bir kültür ayrı bir uygarlıktır. Mevsime göre meyve ve sebzelerin, tahılların, salçaların, baharatlar ile bambaşka bir mutfaktır. Hititler, Mısırlılar, Medler, Asurlular, Persler, Makedonlar, Komogeneler ve daha birçok medeniyeti ağırlamış olan Gaziantep , bu medeniyetlerin  kültürel çeşitliliği de mutfağına yansımıştır.200 üzerinde yemek çeşidine sahip Antep mutfağı  bu sözü kanıtlar niteliktedir.




    İşte birbirinden lezzetli Antep yemekleri...
      gaziantep mutfağı ile ilgili görsel sonucu


                                                                   Ali Nazik Kebabı

ali nazik kebabı ile ilgili görsel sonucu

Ali Nazik, eli nazik, ala nazik ismi gibi yapılışı da yöreden yöreye evden eve farklılık gösteren bu yemek patlıcan severlerin göz bebeği. Eğer uğraşmayı seviyorsanız ve keskin bir bıçağınız varsa sebzeleri uzun uzun kıyıp keyfini çıkarabileceğiniz tam sizlik bir yemek.

                                                                       Yuvalama

   yuvalama ile ilgili görsel sonucu


 Gaziantep yöresine ait özellikle bayram sabahları evlerde sunulan yemek kıvamında bir çorbadır.
 Düğünlerin de olmazsa olmazıdır.

                                              Yoğurt sevenleri vurur: Cacıklı Arap Köftesi...
     

 
     Ispanak ve isteğe bağlı olarak pazıyla da hazırlanan lezzetine doyum olmayan bir Antep yemeği daha karşınızda. Bana sorarsanız içine bulgur ve kıyma girince değmeyin tadına...


                                            Kebapların en sevileni 'Patlıcan Kebabı'
   patlıcan kebabı ile ilgili görsel sonucu

O ne lezzettir o!!  Ben patlıcan olsun da ne olsun diyenlerdenseniz(benim gibi) bu yemek size yapılmış demektir. Közde ağır ağır pişen patlıcanlara eşlik eden harika bir köfte. Yapmanız gereken tek  şek kaç porsiyon yiyeceğinize karar vermek. Benden demesi.

                                                                Katmer

           katmer ile ilgili görsel sonucu


 Eğer katmeri başka yerde yedim diyorsanız bir kere daha düşünün derim. Çünkü Antep te katmer yedikten sonra daha önce yediklerim neydi diyeceksiniz. İncecik açılan hamur özel kaymak, toz şeker ve fıstıkla buluşuyor. Sıcacık da servis edilince tadına doyum olmaz.


                                                            Beyran

                     İlgili resim


   Çorba mı desem, sulu et yemeği mi desem  ben de bilemedim. Ancak lezzetinin dillere destan olduğunu söyleyebilir. Tercihe göre dana ya da kuzu eti ile hazırlanan bol acılı bu çorba sizi tam olacak doyuracak.


Finale yakışır bir lezzet 'Baklava'

baklava ile ilgili görsel sonucuBaklavayı en sona sakladım çünkü bugünkü yazımızıda bu tat gibi tatlı bitirelim.  Tadından önce  görüntüsü bile insanı doyuracak nitelikte. Kat kat açılan yufkaların lezzeti, şerbetin kıvamı, nefis Antep fıstıkları ile bir şölen eee daha ne olsun? Şimdiden olsa da yesek dediğinizi duyar gibiyim. Ne  duruyorsunuz hadi Antep'e...




0 yorum:

Yorum Gönder