Bayat Ekmek İle Ne Yapılabilir ki?


 “Ekmek olmadan doymuyorum” diyenler, evindeki bayat ekmekleri ne yapacağını bilmeyenler… bu yazımız tam sizin için.

 Ekmek bizim mutfak kültürümüzde çok önemli bir yere sahiptir. Birçoğumuzun tükettiği, tüketmeye devam edeceği ve manevi olarak da kültürümüzde yer eden yiyeceklerden biridir. Dolayısıyla her evde bayat ekmek mutlaka bulunur. Onları da çöpe atmak istemeyeceğimiz için en iyisi bayat ekmekleri değerlendirip birbirinden nefis yiyecekler yapmak. Şimdi o güzel tariflere bakalım.



Köfte

 Aranızda bilmeyen yoktur ama bayat ekmek denilince akla ilk köfte yapmak gelir. Etlerin yüksek fiyatları sonucu bu tarif ile bayat ekmeklerinizi ufalayıp kıymanız ile karıştırarak porsiyonlarınızı büyütebilirsiniz. Hem bayat ekmeklerinizi değerlendirebilir hem de daha fazla karın doyurabilirsiniz.



Yumurtalı Ekmek

 Yine bilmeyeniniz yoktur. Sonuçta hangimiz çocukluğumuzda yemedik ki yumurtalı ekmeği? Annelerimizin yaptığı o birbirinden güzel lezzetlerden sadece biri olan yumurtalı ekmeğin o zamanlar bayat ekmekle yapıldığını hangimiz bilebilirdik ki? Minimum malzemeyle maksimum lezzet isteyenler, çırpılmış yumurtayı isteklerine göre baharatlandırarak ekmeği arkalı önlü bu karışıma batırıp tavada pişirmeye başlayabilirler.

Üç Peynirli Ekmek


 Kahvaltılarına renk ve tat katacak bir tarif. Bırakın bayatlayan ekmeklerinizi değerlendirmeyi, bu tarif için hususi ekmek bayatlatırsınız! Bir ekmeğin başına gelebilecek olan en güzel 3 şey; kaşar, mozzarella ve cheddar. Önce bayatlamış olan bütün ekmeğe enine boyuna çizikler atarak çubuk şeklini alması sağlanıyor. Ardından ekmek dilimlerinin arasına bol tereyağı sürüp üç peynirli karışımınızı serpiştiriyorsunuz. Geriye kalan ise bu güzelliği fırına yollayıp kahvaltılarınızı taçlandırmak.

Ekmek Pizzası

 Çat kapı gelen misafirleriniz için hemen hazırlanabilecek pratik ve tadı damaklarda kalacak bir tarif. Hayal gücünüzü harekete geçirerek o bayatlayan ekmeğe adeta yeni kabarmış bir hamur olarak davranıyoruz ve pizzanızı nasıl seviyorsanız o şekilde ekmeğimizin üzerini donatıyoruz. Geri kalanını fırın hallediyor.



Baharatlı Kruton

 Çavdar, tam tahıllı, beyaz, glutensiz… hiç farketmez. Belirli bir kalınlıkta küp küp dilimlenmiş ekmek parçalarınızı isteğinize göre baharatlandırarak kruton yani diğer bir adıyla fırınlanmış baharatlı ekmek küplerinizi hazırlayabilirsiniz. Zeytinyağı, sarımsak, taze ve kuru baharatlar ya da siz başka ne arzu ederseniz o baharatlarla tatlanan ekmek küpleri; Kaşık kaşık içtiğiniz çorbaları, dip sosları daha da lezzetlendirmek için biçilmiş kaftan.

Dışarıdaki dostlarımızı unutmayalım.

 Karnınız tok ve bayat ekmeklerinizi ne yapacağınızı bilmiyorsanız eğer  ufak bir tabağa ekmeklerinizi ufalayıp bu soğuk havalarda dışarıda kalan hayvan dostlarımızın karnını doyurabilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder