“Ekmek olmadan doymuyorum” diyenler, evindeki bayat ekmekleri
ne yapacağını bilmeyenler… bu yazımız tam sizin için.
Ekmek bizim mutfak kültürümüzde çok önemli bir yere sahiptir.
Birçoğumuzun tükettiği, tüketmeye devam edeceği ve manevi olarak da
kültürümüzde yer eden yiyeceklerden biridir. Dolayısıyla her evde bayat ekmek
mutlaka bulunur. Onları da çöpe atmak istemeyeceğimiz için en iyisi bayat
ekmekleri değerlendirip birbirinden nefis yiyecekler yapmak. Şimdi o güzel
tariflere bakalım.
Köfte
Aranızda bilmeyen yoktur ama bayat ekmek denilince akla ilk
köfte yapmak gelir. Etlerin yüksek fiyatları sonucu bu tarif ile bayat
ekmeklerinizi ufalayıp kıymanız ile karıştırarak porsiyonlarınızı
büyütebilirsiniz. Hem bayat ekmeklerinizi değerlendirebilir hem de daha fazla
karın doyurabilirsiniz.
Yumurtalı Ekmek
Yine bilmeyeniniz yoktur. Sonuçta hangimiz çocukluğumuzda yemedik
ki yumurtalı ekmeği? Annelerimizin yaptığı o birbirinden güzel lezzetlerden sadece
biri olan yumurtalı ekmeğin o zamanlar bayat ekmekle yapıldığını hangimiz
bilebilirdik ki? Minimum malzemeyle maksimum lezzet isteyenler, çırpılmış
yumurtayı isteklerine göre baharatlandırarak ekmeği arkalı önlü bu karışıma
batırıp tavada pişirmeye başlayabilirler.
Üç Peynirli Ekmek
Kahvaltılarına renk ve tat katacak bir tarif. Bırakın
bayatlayan ekmeklerinizi değerlendirmeyi, bu tarif için hususi ekmek
bayatlatırsınız! Bir ekmeğin başına gelebilecek olan en güzel 3 şey; kaşar,
mozzarella ve cheddar. Önce bayatlamış olan bütün ekmeğe enine boyuna çizikler
atarak çubuk şeklini alması sağlanıyor. Ardından ekmek dilimlerinin arasına bol
tereyağı sürüp üç peynirli karışımınızı serpiştiriyorsunuz. Geriye kalan ise bu
güzelliği fırına yollayıp kahvaltılarınızı taçlandırmak.
Ekmek Pizzası
Çat kapı gelen misafirleriniz için hemen hazırlanabilecek
pratik ve tadı damaklarda kalacak bir tarif. Hayal gücünüzü harekete geçirerek o
bayatlayan ekmeğe adeta yeni kabarmış bir hamur olarak davranıyoruz ve
pizzanızı nasıl seviyorsanız o şekilde ekmeğimizin üzerini donatıyoruz. Geri
kalanını fırın hallediyor.
Baharatlı Kruton
Çavdar, tam tahıllı, beyaz, glutensiz… hiç farketmez.
Belirli bir kalınlıkta küp küp dilimlenmiş ekmek parçalarınızı isteğinize göre
baharatlandırarak kruton yani diğer bir adıyla fırınlanmış baharatlı ekmek
küplerinizi hazırlayabilirsiniz. Zeytinyağı, sarımsak, taze ve kuru baharatlar
ya da siz başka ne arzu ederseniz o baharatlarla tatlanan ekmek küpleri; Kaşık
kaşık içtiğiniz çorbaları, dip sosları daha da lezzetlendirmek için biçilmiş
kaftan.
Dışarıdaki dostlarımızı unutmayalım.
Karnınız tok ve bayat ekmeklerinizi ne yapacağınızı
bilmiyorsanız eğer ufak bir tabağa
ekmeklerinizi ufalayıp bu soğuk havalarda dışarıda kalan hayvan dostlarımızın
karnını doyurabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder