Hepimizin hassas noktası, dumanı üstünde, "Kıymalı Börek"...

Börek sevmeyen, hele de kıymalı börek sevmeyen var mıdır acaba? Vejetaryenleri saymazsak, yok denecek kadar azdır muhtemelen. Sevilmez mi  hiç :) Sabah kahvaltısında yanında sıcacık çayla, öğle yemeğinde, yanında buz gibi ayranla; vazgeçilmez lezzetlerimizden biridir. Evlerimizde de oldukça sık yapılır. Biz de size güzel bir tarif vermek istedik ama öncesinde, güzel bir börek yemek isterseniz, evde yapmak gibi bir derdiniz de yoksa, cennet vatanımızın dört bir yanındaki en güzel börekçileri sizin için derledik. Eğer günün birinde herhangi birine yolunuz düşerse bizi de hatırlayın :) Tabi bu arada yazımızın sonunda vereceğimiz tarifi de, uygulamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Dışarıda da yeseniz, evde de yapsanız, afiyet olsun....




Börekçi Tevfik, Serpme börek
Antalya'ya yolunuz mu düştü, ya da Antalya'da yaşıyorsunuz da, meşhur börekçi Tevfik'ten haberiniz mi yok? Üzülmeyin, artık biliyorsunuz. Antalya'nın ünü turistler arasında efsane olan, börekçi Tevfik çıtır çıtır serpme börekleriyle sizi bekliyor.



















Safinaz Börek, İzmir

Güzeller güzeli şehrimiz İzmir'deyiz. Kahvaltı deyince aklımıza haşlanmış yumurta ve çıtır çıtır boyoz gelse de, İzmir'in meşhuru Safinaz börekte her çeşit börek bulmanız ve doyamamanız mümkün. Tabi söylemeden geçmeyelim, boyozları da çok güzel. Aynı zamanda Safinaz'ın çok fazla şubesi de var. İzmir'e yolunuz mutlaka düşer, biz de bu muazzam böreklerin tadına bakmanızı mutlaka öneririz.




Tarihi Yeniköy Börekçisi, İstanbul
Antalya dedik, İzmir dedik, İstanbul olmazsa olmaz. Hem de boğazın eşsiz manzarasıyla beraber. Tarihi yeniköy börekçisi, gerçekten adı gibi tarihe namını salmış ve kalitesini hiç kaybetmemiş bir börekçi. Salaş görüntüsü, çalışanlarının samimiyeti, böreklerin inanılmaz lezzeti sizi mekanın müdavimi haline getiriyor. 


















Meşhur Sarıyer Börekçisi, İstanbul
İşte hepimizin bildiği, o üzümlü fıstıklı mükemmel lezzetteki kıymalı böreğin mucidi, efsane börekçi... İstanbul'a gidip de bu böreği yememek ayıp. Her ne kadar her il de sarıyer börekçisi adı altında mekanlar açılsa da, buranın adı da tadı da bir başka. Deniz manzarası eşliğinde böreklerinizi yerken, sıcacık çayınızı yudumlayabilirsiniz. Bir porsiyon yetmezse, çekinmeyin bir porsiyon daha isteyin :)






































Tarihi Bilice Börekçisi, İstanbul
Yine tarih kokan bir mekan. Sarıyer börekçisinin bilinen tek rakibi... Kapısında sıra beklemeniz gerekebilir ama o çıtır böreklere kavuştuğunuzda beklediğiniz süreye değeceğine emin olabilirsiniz. 






















Birbirinden güzel börekçileri sizlerle paylaştık, elbet birine uğrarsınız birgün. Şimdi gelelim evde yapabileceğiniz çıtır çıtır kıymalı börek tarifimize...


Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 400 gr orta yağlı kıyma
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 büyük soğan
  • tuz, karabiber
Sosu için
  • 1 şişe maden suyu
  • 1 su bardağı süt



















Yapılışı:
Öncelikle içimizi hazırlayalım. Bunun için az yağ koyduğumuz tavada kıymayı, rengi değişene kadar soteleyelim, yaklaşık 5 dk. İnce ince doğranmış soğanları ekleyelim. Soğanlar diriliğiini kaybettiğinde ve kıymada suyunu çektiğinde fıstık ve üzümleri ekleyelim. 3-4 dakika daha kavurduktan sonra, tuz ve karabiberi ekleyip ocağı kapatalım.

Yufkayı 4'e bölelim. maden suyu ve sütü karıştıralım ve her bir parçaya bu karışımdan sürdükten sonra, içimizi serpiştirelim ve resimdeki gibi şekil verelim. bütün yufkalar bittikten sonra, kalan sosu fırça yardımıyla böreklerimizin üzerine sürelim. İsteğe bağlı olarak, susam veya çörek otu serpebilirsiniz. Yumurtaya gerek yok, zira üstü yeterince kızarıyor hem de ağır olmuyor. 180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder