Bir balığın taze olduğunu nasıl anlarız?



  Balık; protein, D vitamini, fosfor, kalsiyum yönünden çok zengin bir besindir. Bu yüzden balık kemik sistemimizin gelişmesinde etkin bir rol oynar. Balığın bu zenginliklerinden faydalanmak için taze tüketilmesi gerekir. Üstelik taze balık daha lezzetli olacaktır. Peki balığın taze olanını nasıl anlayacağız?


  Taze balığı anlamak için öncelikle gözlerine bakmalıyız. Balığın gözleri parlak ve dışarıya doğru bombeliyse bu balığın taze olduğuna işarettir. Eğer balığın gözleri buğulanmaya, donuklaşmaya başlamışsa kısa bir süre sonra da içe doğru çökmeye başlayacaktır. Balığımız tazeliğini bu şekilde yitirir.

  Balığın gözlerini kontrol ettikten sonra sıra derisinde. Eğer gergin ve parlak bir deriye sahipse bu da balığımızın taze olduğunu gösterir. Pullar derisine yapışık olmalıdır. Elinizle üzerine sürttüğünüzde pulların elinizde kalmaması gerekir. Balığımızın pulsuz ise bayatlamaya başladığı derisinin parlaklığından çok rahat anlaşılabilir. Bayatlamaya başladığında derisinin parlaklığı gözle görülür bir şekilde azalır, özellikle karın derisi bruşmaya başlar. Taze balığa dokunduğunuzda oluşan çukurlar taze balıkta hemen düzelir ancak balık bayat ise bu iz kalıcı olur. Bunlara rağmen derisinin parlak olup olmadığı balığımızın taze olduğunu net bir şekilde göstermez. Satıcılar sürekli balıkları ısladığı için tezgahtaki balıklar parlak gözükebilir.

Tazeliğin en önemli göstergelerinden birisi solungaçlardır. Taze balık canlı kırmızı solungaçlara sahiptir. Bu renk balık bayatlamaya başladıkça değişir ve kurumaya başlar. Ancak cebini düşünen bazı satıcılar bayatlamaya yüz tutmuş balıklarını taze göstermek için solungaçları kırmızı mürekkeple boyama yoluna bavuruyor. Çoğu kişi balıklardan akan kırmızı sıvıyı kan zanneder ancak bu insan sağlığınışünmeyen satıcaların bir tür oyunudur. Bu duruma dikkat etmek ve bu şekilde insan sağlığıyla oynayan kişilerden kesinlikle balık alınmaması gerekir.
   Balığı başından tutup kaldırdığımızda kuyruğu dimdik duruyorsa eğer bu balığımızın taze olduğunu işaret eden püf noktalardan biridir. Bayat balık aynı şekilde tutulduğunda kuyruk kısmı ağıya doğru sarkar.
   Taze balık kokma yapmaz. Balık, bayatlamaya başladıkça etrafına asit kokusu yayar. Balığın tazeliği pişirilme sırasında ve pişirildikten sonra da anlaşılabiliyor. Pişirirken kuyruk bölümü havaya doğru kalkıyor, gövdesinde kıvrılmalar ve çatlamalar oluşuyorsa taze olduğu anlaşılabilir. Balığımızı yerken de kıığı kolay çıkmalı, kırılmamalıdır. Yerken balık eti ağzımızda dağılmıyorsa balığımız bayattır.

0 yorum:

Yorum Gönder