Hamsinin başkentinde, sadece hamsi yok :) Zengin mutfağıyla Trabzon...


                       Hamsinin ve Tereyağının Krallığı,  Kuzey'in En Güzel  Mutfağı Trabzon


 Türkiye'nin her ili birbirinden güzel birbirinden farkı doğasıyla, mutfağıyla kendine has. Bu güzellikler anlatılmakla bitmez. Aslında bizi de biz yapan bu güzellikler bu farklılıklar. Binlerce yıldır, onlarca kültürden etkilenerek, ülkenin her köşesi bu eşsiz lezzetlere rastlamak mümkün. Fakat öyle bir bölgemiz var ki insanı kendine aşık eden bir yer. Gelin  birlikte bakalım bu eşsiz bölgenin en güzel tatlarına.


       



Pancar:

karalahana sarması ile ilgili görsel sonucuKaralahana sarmasının Karadeniz'deki adı pancardır. Karalahananın en lezzetli yetiştiği yer Karadeniz olduğu için en lezzetlisi de burada yenir. Bayılacağınız bu yemeye benden söylemesi üzerine bir de yoğurt dökün değmeyin o zaman lezzetine...









Akçaabat köftesi:

akçaabat köfte ile ilgili görsel sonucu
Nasıl anlatsam size bir yemek düşünün bu yemeğin adı sayesinde yapıldığı yerin ismini biliyoruz. Adı kadar tadı da meşhur Akçaabat köftesi. Kıyma, peksimet ve sarımsağın birleşmesiyle oluşan yemeğin tadını unutamayacaksınız.
         





Laz böreği:
Börek dediğimde çayın yanına yapılan atıştırmalık böreklerden sanmayın sakın. Ayrıca adının börek olduğuna kanmayın Laz böreği aslında bir tatlıdır. Bir ana yemek kadar sizi doyuracağına emin olabilirsiniz.
             





Kuymak:
Trabzon denilince şüphesiz ilk akla gelen yemeğidir kuymak. Bu ününün de hakkını verir gerçekten. Yerken o peynirin sünmesi iştahınıza iştah katacak.










Hamsiköy sütlacı:

 Yok artık! hamsiden tatlı bile yapmış adamlar demeyin. Yapmışlar çok da güzel olmuş. Sizsiz olun hamsinin  tatlısını da  denemeden Trabzon'dan dönmeyin. İsmi Arapça da 5 anlamına gelen 'hams' dan geliyor.
 







Fasulye Turşusu kavurması:

fasulye turşusu kavurması ile ilgili görsel sonucuKaradeniz de yetişen fasulyelerle yapılan bu yemeği yanında taze Karadeniz çayı eşliğinde yemeyi aman unutmayın.
   










  Adı tadı başka Hamsi:

hamsi tava ile ilgili görsel sonucuİnsana derler ya doğum yerin vatanın neresi diye. Bu durum hamsi için de geçerli işte anavatanında hamsi. Karadeniz suyundan, tuzundan mı yoksa burada yapanından mı bilinmez ama Trabzonda hamsi yemesi de bir başka. Hamsiden yapılan yemekler anlatmakla bitmez. Hamsi buğulanmasından tutun tavasına, çorbasına, mücverine kadar saymakla bitmez.
 





0 yorum:

Yorum Gönder