Aşçılar diyarı Bolu....

Kendimizi bildik bileli, bildiğimiz kesin bir şey var. Her yerde duyarız. En iyi aşçılar Bolu'dan çıkar. En ünlü aşçılar Bolu'lu olmasa da, bir uçları kesin bu güzel yöreye dayanır. Başka bir rivayete göre ise Bolu'dan bir tane çok ünlü bir aşçı çıkmış, başka da çıkmamış. O ünlü aşçı o kadar ünlüymüş ki, bütün aşçılar bolu'dan çıkar zannetmişiz :) İşin doğrusu ortada tabi ki, aşıyla, aşçısıyla lezzetler şehri Bolu'nun en güzel yemeklerini sizin için derledik.





Mengen Çorbası

Bolu mutfağının en önemli ham maddesi patates ve pirinç dersek abartmış olmayız. Patatesin ve pirincin buluştuğu en lezzetli hallerden biridir mengen çorbası. Gidenlerin aklında kalan, bir çorba bu kadar mı güzel olabilir dedirten cinstendir. Yoğurtla yapılan terbiyesi ve tavuk suyunun da verdiği ekstra lezzetle mengen çorbası tam bir lezzet şöleni... Kışın güzel bir gününde, Bolu'da içinizi ısıtacak bu güzel çorbayı içtiğinizde bu yazımızı hatırlayın :)

Kızılcık tarhanası


Mengen çorbasının tadına yakın lezzetler, Bolu'ya gitmeseniz de karşınıza çıkıp içinizi ısıtacaktır. Ama kızılcık tarhanası bambaşka bir tat. Hiçbir şeye benzemiyor. ekşimsi ama hafif tatlımsı da, üzerine dökülen iyice kızartılmış soğanlardan bahsetmiyorum bile. Evde tarhananın yapımı zahmetli ama hali hazırda tarhanalar gibi, kızılcık tarhanası da artık paketli olarak bulunabiliyor. Fakat Bolu'da yemeniz lazım....




Ovmaç çorbası

İşte mantı kıvamında, mantıyı sevenlerin bayılacağı bir çorba daha. Hazırlanana hamurların küçük küçük parçalar şeklinde, nohut kestane ve kıymayla buluşması. İçindeki malzemeler isteğe bağlı arttırılabilir, azaltılabilir. Hamur sabit kalmak koşuluyla evde ne varsa çorbası da diyebiliriz.






Haluşka

Mantı dedik, mantı gibi çorba dedik. Haluşka da aynı familyadan. Yine hamurlu bir yemek. Türk yemeklerinin genel hamur yoğunluğu Bolu'da da kendini hissettiriyor. Haluşka Anadolu'nun birçok yerinde farklı isimlerle yapılsa da, üzerine tereyağı ve ceviz ekleyen Bolulu aşçılar, bu güzel yemeği yöreselleştirip sahiplenmişler :)










Kedi Batmaz

Hamurlu yemekle başladık, öyle devam edelim. Hayatımızda görebileceğimiz en enteresan yemeklerden biri. Kesinlikle yöresel. Herkesin damak tadına hitap etmeyeceği tartışılmaz bir gerçek olsa da; özel olarak hazırlanıp pişirilen hamurların üzerine, özel bir sosla hazırlanıp pişirilen kaz ciğeri, Bolu'da oldukça popüler.











Mengen Pilavı

Ne yazılır, ne söylenir bilemedik. Görünüşü de, lezzeti de efsane olan bu güzel pilav, Bolu mutfağının en nadide eserlerinden.  İçinde ne ararsanız var. Kuzu eti, mantar, ceviz, dereotu vs... Olmazsa olmazı kuzu eti diyor aşçılar. Ama farklı yorumlamalara göre içine dana eti de girdiği oluyor tabi :)






Kaldırık Dolması

Adına da tadına da şaşıracağınız bir yemek :) Bolu'nun en özel yemeklerinden biri. Bolu'da bile herkes bilmiyordur bu dolmayı muhtemelen. Dağdan toplanan kaldırık isimli bir yapraktan yapılan sarma. Birçok yerde farklı yapraklara sarma yapılır. Ama bunu farkı şu; içi bildiğimiz pirinç bulgur kıyma filan değil. Hamur! evet bildiğimiz hamur :) Un süt yumurtadan oluşturulan hamur... Denemedik tabi ama lezzet kişiden kişiye değişen bir kavramdır. bize garip gelmiş olsa da, belki siz seversiniz...


Bolu orman kebabı

Evet bu yemeği yemek için boluya gitmemize gerek yok. hemen hemen her ev yemeği yapan lokantada karşımıza çıkan, evlerimizde sıkça pişen, hayatımızın bir parçası olmuş bu yemek, bize bolulu aşçıların hediyesi :)







Kabaklı Gözleme

Bir çoğumuz tuzlu tatlı karışımını hoş bulmasak da, unutmayalım ki bal kabağını şekerle tatlandıran biziz :) Dolayısıyla bu gözlemeler tatlı değil. Bolu da kesinlikle yenmesi gerekenlerin en başında.
















Coş Hoşafı

Bolu'nun yemekleri sıralandığında ilk sıralarda yer alanlardan biri coş hoşafı. Yine her damak tadına uygun olmadığını belirtmek isteriz. Şeker pancarıyla yapılan bir hoşaf. Pilav makarna gibi yemeklerin yanında soğuk olarak tercih ediliyor.







Uğut tatlısı

Son olarak yine Bolu'dan başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz bir tatlıyla yazımızı bitirelim. Tamamen yöreye özgü birşey olan uğut, kavanozlarla pekmez gibi satılıyor. buğday çiminden elde ediliyor, içine un ilave diliyor yine her yemekte olduğu gibi ve yaklaşık 20 saatlik bir kaynamanın sonunda, uğut tatlısı ya da pekmezi hazır hale geliyor.





Türkiye'nin her ili gibi, hatta belki bir tık daha fazla, Bolu'nun lezzetlerini bu sayfalara sığdıramayız. Boşuna aşçılar diyarı dememişler. Bulduğunuz ilk fırsatta, hem bolunun turistik güzelliklerini görebilir, hem de eşsiz mutfağının lezzetlerini deneyimleyebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder