Diyabet Hastaları İçin Sağlıklı Bir Hayata Merhaba!


Diyabette beslenme planlaması nedir?

  Kısaca sağlıklı olan besinlerin gerekli miktarlarda bir düzene göre yeme programına oturtulmasıdır diyebiliriz. Yediklerinizi bir düzene göre sıraladığınızda diyabetinizin kontrol altına alınması için çok büyük bir adım atmış olacaksınız. Yediğiniz besinleri belli bir düzene oturtmak için doktorunuzdan destek almalı, sevdiğiniz sevmediğiniz yiyecekleri, nasıl hazırlanmaları gerektiği ve yemek yeme saatlerinizin nasıl olması gerektiği gibi konuları konuşmalısınız.


1. Çeşitli besinler alın
  Besinlerinizi seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri de nişasta ve şeker, yağ ve proteinleri size gerekli olan miktarlarda seçmeniz. Birçok besinin içerisinde şeker vardır. O yüzden çeşitli besinler tüketmek için özenli bir araştırma yapılması gerekir.

2.Hangi Yiyeceklerde şeker vardır? Şeker yerseniz ne olur?
  Tatlı olan her türlü yiyecek ve içeceklerin içindeki şekerler vücudunuzda çok hızlı bir şekilde kana geçerler ve kan şekerinizin aniden yükselmesine neden olur. Yüksek kan şekeri değerleri her insan için sağlık açısından riskli bir durumdur.Bu yüzden bal, meyve suyu, reçel ve bu tür tatlı olan her türlü yiyeceğin diyet listenizde yer almamasına özen gösterilmeli, özenle seçilmelidir.

3.Daha az tuz tüketin
  Diyabet hastalarının hasta olmayanlara nazaran yüksek tansiyon değerlerine sahip olma olasılığı vardır. Diyabet ve yüksek tansiyon ikilisi sağlığınız için tehlike arz etmektedir. Bu sebeple şeker hastalarının dikkat etmesi gereken tek konu şeker değil, aynı zamanda yemeklerde kullanılan tuz oranlarına da dikkat etmelidirler. Yemekleri pişirirken kullandığınız tuzu azaltın ve yemeğinizi tabağınıza aldığınızdan itibaren üzerine kesinlikle tuz eklemeyin, sofranızdan tuzu kaldırın. Uzun süre saklanması için tuzlanmış olan konserve veya kutulanmış besinlerin tüketimini azaltmaya özen gösterin.

4.Daha az yağ, özellikle daha az hayvansal yağ alın
  Yağ kullanımını azaltmanız kalp sağlığınız için büyük önem taşır. Bu önerinin sebebi yağ kullanımı kaynaklı sorunlarınızın ortaya çıkmasına engel olmak içindir. Tükettiğiniz besinlerdeki yağı ve özellikle de hayvansal yağı azaltın. Bu kan kolestrol düzeyinizi düşürür ve sağlığınızı korur.



Besinlerin Tercihi ve Miktarları Her Yaş Grubunda Çok Önemli

  Diyabet hastaları için hazırlanmış standart bir diyabet diyeti, her hasta tarafından kullanılabilir nitelikte değildir. Diyabet hastalığı bireyin boy, kilo, kullandığı ilaç, beslenme alışkanlıkları ve günlük hareket miktarı gibi sebeplere bağlı olarak farklılık gösterir. Bu yüzden bireylerin kendi diyet programları ile başka programları kıyaslamamaları ya da başkalarının yapmış olduğu diyet programını bir bilirkişi dışında kendi başlarına uygulamamaları gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder