Acısıyla tatlısıyla Adana mutfağı....

Acısıyla Tatlısıyla Lezzet Şöleni Adana Mutfağı

Türk mutfağı yörelere göre farklılıklar gösterir. Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler.  Her yeri ayrı bir lezzet ayrı bir doyumsuz şölendir. Fakat bir yerimiz var ki çok ayrı.  Acısıyla, tatlısıyla, et yemekleriyle bir dünya mutfağı.
Tescilli Adana Kebabından, çiğ köftesinden tutun bin bir çeşidiyle herkesi kendine çeken bir yer Adana. Ülkenin en davetkar mutfaklarından biri, tadı damağınızda kalan yemekleri ile şüphesiz Türkiye’nin gastronomi zirvesi.  Dürüst olalım bu mutfağa bayılacaksınız.  Gelin birlikte bakalım birbirinden lezzetli Adana yemeklerine...






                                                                      Adana Kebap

Şüphesiz ki memleketin en meşhur yemeklerinden olan Adana Kebabını yerinde yemek için şahane bir şans. Kendi yerinde toprağında pişen kebabın lezzeti de bir başka. Adana usulü bol salatalı, yeşillikli , sınırsız ikramla sunulması da kebabı şölene çevirir.


Adana Lahmacun
Adana'nın  yerel mutfağın önemli lezzetlerindendir. Güneydoğu lahmacunlarına göre (Urfa ve Antep) daha küçük, Tarsus fındık lahmacuna göreyse daha büyüktür. Hem lezzetiyle hem de sunumuyla sizi tatmin edecek bir lezzet. Özellikle yanında verilen yeşillikleri ve ayranı ile sizi kendisine mest ettirecek.


İçli köfte
Her ne kadar içli köfte dediğimizde aklımıza Hatay gelse de Adananın içli köfteside bir o kadar meşhurdur. Restoranlarda çok rahat bulunmayan Adana içli köftesinin özelliği haşlama olmasıdır. Malumunuz Hatay içli köftesi kızartılır, Adana’nın içli köftesinin özelliği, dışında ince bulgurun et ve genelde cevizle hazırlanması, içine soğanla kavrulmuş kıyma, baharat ve yağdan başka bir yer girmemesidir. (İçe ceviz de konulur ancak o artık kültür karışmasından diyebiliriz) Dışının şaşırtıcı inceliği lezzetine lezzet katıyor. Sizsiz olun benden demesi içli köfteyi elle yiyin emin olun pişman olmayacak parmaklarınızı yiyeceksiniz.


Çiğ Köfte ve Nar Ekşisi
Ülkemizde ucuz franchaise sistemi ile yaygınlaşan etsiz çiğ köfte çılgınlığı da malumken Adana’nın bu lezzeti sönük kalıyor. Bu çiğ köfteyi yediğinizde emin olun daha önce çiğ köfte yememişim diyeceksiniz. Ancak bu kusursuz olduğunu, nar ekşisi ve kimyon ile birlikte efsane bir tat olarak servis edildiği gerçeğini ve Adana misafirlerinin yemesi gerektiğini değiştirmez. Öncelik vermeyin, fırsatınız olursa mutlaka deneyin pişman olmayacaksınız.

Hep kebap  et dedik başka bir şey yok mu demeyin.Kebabını, içli köftesini, çiğ köftesini saydık ama adana sakatatları ile de meşhurdur.



Şırdan
Türkiye genelinde yaygın olan bumbar (mumbar) benzeri bu ürün tamamen bu kente özgüdür ve yaz, kış özellikle hava kararmaya yakın sokaklarda açılan tezgahlarda sabaha kadar satılır. Acı biber turşusu ile ikram edilen bu yemek sakatat sevenler için bulunmaz bir nimet olmakla beraber, alkol sonrası da şahane bir ayıltıcıdır.



Çok şükür yedik içtik doyduk şimdi bunların üstüne bir de tatlı olsada yesek  dediğinizi duyar gibiyim. O zaman buyurun size adananın tatlıları...



Bici bici
Kentin en yerel tatlısı olan bici bici, sıcak Adana günleri için pratik bir serinleticidir ve %100 yerel kalmıştır. Su muhallebisi kıvamında tatlının, bici suyu dediğimiz kimyasal ile renklendirilmesi, basit bir aparatla elde kıyılan buzla soğutulması ve gül suyu, pudra şekeri ile tatlandırılmasıyla hazırlanır.  İşin ustaları hâlâ tezgahlarda satış yapsa da, özellikle 2000’ler sonrası artan cafelerde de türlü türlü meyveler ve daha renkli sularla servis de yapılmaktadır. Adana gittim yemek yedim ama bici bici yi tatmadım demeyin sakın.



Karsambaç
Aslında bir tatlı değil, serinletici içecektir. Yakın tarihte Toroslardan gelen karlarla bardakta pekmezin birleştirilmesi sonucu elde edilen bu içecek, günümüzde hazır kalıp buzların aynı bici bicideki gibi tıraşlanması ile elde edilen kar tanelerinin, hazır meyve suları ile renklendirilmesi, isteğe göre pudra şekeri ile tatlandırılmasıyla hazırlanır. Yol üstü bunalınca içilmesini öneririm.

Eee yemeği tatlısı var şöyle güzel bir içeceği yokmu diyorsanız bu içecekler tam sizlik.



Adana Şalgamı
Batılıların(!) şalgam suyu diye daha doğru kullandığı ‘şalgam’ Adana’nın en yaygın içeceğidir şüphesiz. Su gibi tüketilen bu sağlık kaynağının Adana özelliği acılı olması -acısız seçenekleri de var- ve taneli yenmesidir.Turşu suyu kıvamında bir acı sıvı ile birleştirilerek de servis edilir.Sokak satıcıları kadar, restoran ve kafelerde, elbette sanayileşmiş olarak marketlerde de yer alır. Hazır sanayi ürünleri de nispeten iyi olsa da özelliği olan tanesini (Adanalılara göre ‘denesini) plastik şişelerde bulamazsınız. Mersin Tarsus ile birlikte Adana Türkiye’nin en iyi şalgamcılarına sahiptir, mutlaka kebapçılarda içeceğiniz bu içeceği yerinden de için ve yiyin. İçerken dikkat edin denenelerinin  olup olmadığına.






   


Adana Boğması (Adana Rakısı)
Cumhuriyetin ilk yıllarında Osmanlı’dan kalan yerel tatları koruyan çok sayıda rakı fabrikamız vardı. Ülkenin her yerinde klasik rakılar gibi bugün ulusal bazda Tekirdağ ile sınırlı kalmış rakılar birçok yörede üretilirdi, sonra dediklerine göre (!) ilgisizlikten kaybolan bu lezzetlerin en özellerinden Adana Boğma Rakısı bugün kaçak olarak, merdiven altı imalathanelerde ve bazı evlerde üretiliyor.  Boğmanın önemli özelliği neredeyse kokusuz oluşu ve otururken insanı çarpmaması. Alkole dayanıklı bir bünyeyi bile iki kadehte sarsacak bu canavar, alkollü içki tüketme alışkanlığı olmayan biri tarafından oturularak çokça kadeh içilebilir, oysa ki ayağa kalkıldığında ilk kadeh bile yeterince etkilidir. Sofranız hazır yemekler tamam yanına da bir Adana Boğması açın keyfinize bakın benden söylemesi.


Aşlama (Haşlama) (Şıra)
Osmanlı’nın bu meşhur içeceği özellikle çarşı ve tarihi Adana bölgesi başta olmak üzere Adana’da hâlâ yaygın bir kültürdür. Serinletici bir soğukluğu olan bu içeceği, merakınız varsa yerel şıracıların, sırtlarındaki bakır ibriklerinden oldukça ucuza içebilirsiniz.

Adana mutfağı anlatmakla bitmez. Kebabından, çorbasına, sulu yemeklerine, tatlısına, içeceğine kadar dopdolu bir mutfak. Ben her şeyi yerim her tada açığım diyorsanız acıyla tatlısıyla Adana sizi bekliyor. Yolunuz bir gün Adana düşsün.

0 yorum:

Yorum Gönder