5. tat Umami'nin bilinen en eski kullanımı Roma'ya kadar dayanmaktadır.Roma'da yapılan ''garum'' yani mayalanmış balık sosları glutamat açısından zengin olduğu için tadın ortaya çıkışı olarak görülmektedir.1800'lü yıllara geldiğimizde ise Fransız şef Auguste Escoffier açtığı yenilikçi ve pahalı restoranda Umami tadının farkında olmadan bu tadı tatlı,tuzlu,ekşi ve acı tatlarıyla birleştirerek ortaya çeşitli lezzetler çıkardı.Anca Umami'nin tanımlanması ve tamamen ortaya çıkması 1908 yılında Tokyo İmparatorluk Üniversitesi 'nde Profesör Kikunae Ikeda tarafından gerçekleştirilmiştir.
Umami tadını en çok L-glutamat, IMP ve GMP içeren gıdalardan alabiliriz.Yiyecek olarak umami tadını alabileceğimiz ürünler şunlardır:
- Ton balığı
- İstiridye
- Karides
- Uskumru
- Deniz Börülcesi
- Tuna Balığı
- Ahtapot
- Kuşkonmaz
- Şitake Mantarı
- Cherry Domates
- Trüf
- Soya Sosu
- Patates
- Çin Marulu
- Morel Mantarı
- Havuç
- Dana Eti
- Tavuk Eti
- Parmesan
- Yeşil Çay
- Yumurta
Umami Tadını ne kadar fark etmesek de literatürümüze sonradan girmiş olsa da biz bu tadı ''Ne ekşi ne tatlı anlayamadım ama çok sevdim'' cümlesiyle adlandırıyoruz. :)
0 yorum:
Yorum Gönder