Türk mutfağı
denildiğinde akıllara mutlaka hamurişinden yapılmış yiyecekler geliyordur.
Sofralarımızdan ekmeğin hiçbir zaman eksik olmadığını düşünürsek hamurişinin bu
kadar çok sevilmesi normaldir. Bugün de sizler için mis gibi kokusuyla iştah
kabartan bir poğaça tarifi veriyoruz.
Malzemeler
Hamuru için:
- 1 paket
kuru veya yaş maya
- 1 çay
bardağı ılık süt
- 1 çay
bardağı sıvıyağ
- 2 yemek
kaşığı toz şeker
- 1 tatlı
kaşığı tuz
- 1 yumurta
- 1,5 çay
bardağı ılık su
- Aldığı
kadar un
Kuru maya kullanıyorsanız eğer
kuru malzemelerle birlikte ekleyin. Yaş maya kullanıyorsanız sıvı malzemelerle
ekleyip köpürmesi için biraz bekleyin. İçerisine ekleyeceğiniz sıvılar mutlaka sıcağa
yakın ılık olmalı. Bu işlem mayalanma için çok önemlidir. Tüm malzemeler
yoğurulur. Mayalanması için yaklaşık 1saat ılık bir ortamda tutun. Hamur
mayalandıktan sonra küçük küçük bezeler alarak yuvarlayın ve üstüne sıvıyağ ve
yumurta sarısı karıştırılmış karışımdan sürün. Ardından yağlanmış fırın
tepsisine sıralayın. Fırınınızı 170 dereceye ayarlayın ve üzerleri pembeleşene
kadar pişirin. Fırından çıkarttıktan sonra üstüne hafif nemli bir bez örtün ve
poğaçalarınızı dinlendirmeye bırakın
Minik poğaçalarımız soğuduktan
sonra kenarından yarım ay şeklinde kesin. Damak tadınıza göre içlerini
istediğiniz malzemelerle doldurun ve ince kıyılmış maydonoza ve pulbibere
batırın. Poğaçalarınızı ister susamlı ister susamsız, ister içine malzeme
ekleyip minik sandviçler halinde isterseniz de hiçbir şey eklemeden sade minik
poğaçalar olarak yiyebilirsiniz. Tamamen sizin damak zevkinize kalmış. Afiyet
olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder