1889 yılında araç lastiği üretmek amacıyla Fransa'da iki kardeş olan André ve Edouard Michelin tarafından kurulan ''Michelin'' 1900'lü yıllarda başta yolculara sonrasında ise uzun yol şoförlerine yol kenarında yemek yiyebilecekleri alternatif restaurant seçenekleri sunan bir el kitabı çıkardı.Bu el kitabı uzun yol şoförlerine sadece yemek yiyebilecekleri değil aynı zamanda benzin alabilecekleri,konaklayabilecekleri ve araçlarını tamir ettirebilecekleri lokasyonları sıralamak ve bilgilendirmek için çıkarıldı.Ancak Andre Michelin Gastronomi dünyasında belirleyici faktör olacak bir şeye adım attıklarının farkında değildi.İlk olarak Fransa'da 3000 araca bu el kitabını ulaştırmayı başaran Michelin 1904'te aynı amaç için Belçika'ya adım attı ve yemek sektörünün önemli ayırıcı özelliklerinden biri haline geldi.
En başında sadece restaurantların yerlerinin belirtildiği kitap bir süre sonra talep ve restaurantların artmasıyla birlikte puanlama sistemine geçer.Bu puanlama sistemi 3 yıldızdan oluşur.Yıldızların anlamları ise şu şekildedir;
:Kategorisinde çok iyi bir restoran.
:Uzun yoldan mükemmel yemek.
:Özel bir yolculuğun değerli yemeği.
Dünyada şuanda en az bir Michelin Yıldızına sahip toplamda 17.755 restoran bulunmaktadır.Ancak Türkiye'de hala hiç bir restoran Michelin Yıldızına sahip değildir.Umarız bizim ülkemizde de Michelin Yıldızı yerini alır ancak o gelene kadar biz varız. :)
Restoran Dünyasının Oscar'ı ''Michelin Star''
By
4gastronout
on 2 Mart 2018 Cuma
Etiketler:
Sizin için araştırdık
0 yorum:
Yorum Gönder