Yaklaşan Ramazan ayında beslenmemize dikkat
etmemiz gerekiyor. O güzel iftar sofralarını uzun bir süre beklemek ve ardından
yemeye başlayınca kendini durdurmak çoğu kişiye zor geliyor. Ama açlığımıza
aldanıp iftar masasını silip süpürmememiz, bütün gün aç kalacağımızı düşünerek
de sahur vaktinde midemizi tıka basa doldurmamamız gerekir.
İftarımızı
bir bardak su ile açmak önemli ancak bu sene haziran sıcağına denk gelecek olan
Ramazan ayında herkesin ilk tercihi soğuk su olacaktır. Fakat suyumuzun oda sıcaklığında
olması gerekmektedir. Bu gün boyu vücudumuzun eksilttiği sıvıyı karşılamak için
çok faydalıdır. Gün boyunca aç kalan vücudumuzun düşen kan şekerini dengelemek
için beyaz peynir ve kaşar, birkaç adet zeytin ile birlikte buğday ya da çavdar
ekmeği tüketilmesi yerinde bir karar olacaktır. Ana yemeğe geçmeden önce
çorbalarımızı içtikten sonra kısa bir ara vermemiz tokluk hissi için ve yemek
sonrasında yaşanacak hazımsızlık problemleri için önemli bir adımdır.
Vereceğiniz bu ara gün boyu harekete geçmeyen ve buna alışık olmayan sindirim
sisteminizin doğru çalışmasına yardımcı olur.
Misafirliğe gittiğimizde karşılandığımız o
büyük sofralar ve çeşit çeşit yemekler bizi ne kadar cezbetsede ana yemekte az
yağlı etli sebze yemekleri, ızgara ya da fırında pişmiş tavuk ve balık
yemekleri veya kuru baklagil en doğru tercihler olur. Sıcak havalar söz konusu
olunca tercih ettiğimiz zetinyağlı sebze yemekleri, vücudun ihtiyaç duyduğu
posayı karşılar. Sofralarımızdan eksik olmayan cacık, yoğurtlu salatalar ve ayran
ise kalsiyum ve protein ihtiyacımızı karşılaması için en önemli
besinlerdendirler.
Sahur vaktinde ise aç kalma düşüncesiyle
patlayana kadar yemek yemek hiç sağlıklı bir davranış değildir. Oruç tuttuğumuz
süreç içerisinde aç ve susuz kalmak vücut direncimiz fazlasıyla zayıflatır. Bu
yüzden sahurda bol sıvı tüketimi çok fazla önem arz eder. Sahurda kahvaltılık
tercih edeceklerin az yağlı peynir tüketmelerinin vücuda protein ve su
sağlayacağını hatırlatmak fayda var. Eğer siz sahurda yemek yemeği tercih
edenlerdenseniz, ızgara veya söğüş et, tavuk ve yanında zeytinyağlı yemekler,
yağsız yoğurt, mevsim meyveleri, tam tane ekmekleri en sağlıklı tercihlerden
olacaktır. Biliyoruz o saatlerde uyku size ne kadar tatlı gelsede yemeğinizi
yedikten sonra hemen yatmayın. Vücudunuzun sindirimi bitirmesi için biraz
zamana ihtiyacı vardır, ona bu zamanı tanıyın.
0 yorum:
Yorum Gönder