Ramazan Sofralarına Aman Dikkat!


  Yaklaşan Ramazan ayında beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. O güzel iftar sofralarını uzun bir süre beklemek ve ardından yemeye başlayınca kendini durdurmak çoğu kişiye zor geliyor. Ama açlığımıza aldanıp iftar masasını silip süpürmememiz, bütün gün aç kalacağımızı düşünerek de sahur vaktinde midemizi tıka basa doldurmamamız gerekir.


  İftarımızı bir bardak su ile açmak önemli ancak bu sene haziran sıcağına denk gelecek olan Ramazan ayında herkesin ilk tercihi soğuk su olacaktır. Fakat suyumuzun oda sıcaklığında olması gerekmektedir. Bu gün boyu vücudumuzun eksilttiği sıvıyı karşılamak için çok faydalıdır. Gün boyunca aç kalan vücudumuzun düşen kan şekerini dengelemek için beyaz peynir ve kaşar, birkaç adet zeytin ile birlikte buğday ya da çavdar ekmeği tüketilmesi yerinde bir karar olacaktır. Ana yemeğe geçmeden önce çorbalarımızı içtikten sonra kısa bir ara vermemiz tokluk hissi için ve yemek sonrasında yaşanacak hazımsızlık problemleri için önemli bir adımdır. Vereceğiniz bu ara gün boyu harekete geçmeyen ve buna alışık olmayan sindirim sisteminizin doğru çalışmasına yardımcı olur.

  Misafirliğe gittiğimizde karşılandığımız o büyük sofralar ve çeşit çeşit yemekler bizi ne kadar cezbetsede ana yemekte az yağlı etli sebze yemekleri, ızgara ya da fırında pişmiş tavuk ve balık yemekleri veya kuru baklagil en doğru tercihler olur. Sıcak havalar söz konusu olunca tercih ettiğimiz zetinyağlı sebze yemekleri, vücudun ihtiyaç duyduğu posayı karşılar. Sofralarımızdan eksik olmayan cacık, yoğurtlu salatalar ve ayran ise kalsiyum ve protein ihtiyacımızı karşılaması için en önemli besinlerdendirler.

  Sahur vaktinde ise aç kalma düşüncesiyle patlayana kadar yemek yemek hiç sağlıklı bir davranış değildir. Oruç tuttuğumuz süreç içerisinde aç ve susuz kalmak vücut direncimiz fazlasıyla zayıflatır. Bu yüzden sahurda bol sıvı tüketimi çok fazla önem arz eder. Sahurda kahvaltılık tercih edeceklerin az yağlı peynir tüketmelerinin vücuda protein ve su sağlayacağını hatırlatmak fayda var. Eğer siz sahurda yemek yemeği tercih edenlerdenseniz, ızgara veya söğüş et, tavuk ve yanında zeytinyağlı yemekler, yağsız yoğurt, mevsim meyveleri, tam tane ekmekleri en sağlıklı tercihlerden olacaktır. Biliyoruz o saatlerde uyku size ne kadar tatlı gelsede yemeğinizi yedikten sonra hemen yatmayın. Vücudunuzun sindirimi bitirmesi için biraz zamana ihtiyacı vardır, ona bu zamanı tanıyın.

0 yorum:

Yorum Gönder