Çibörek değil ama lezzetli; lezzetli ama pahalı :) Ağvalının Yeri....




Kimi çiğbörek der ama aslı çibörektir. Tatarların en meşhur böreklerinden biridir ve adı şır börekten gelir. Şır, tatarcada yağ demektir ve bu börek de doğrudan yağın içinde piştiği için bu ismi almıştır. Ama bir kesim de, içine doğrudan çiğ kıyma koyulduğu için, çiğbörek dendiğini de savunmaktadır. Her neyse böreğin tarihçesi değil tabi ki derdimiz :) Ama bu böreği hakkıyla yapan yerde yemek gerek gerçekten. hatta mümkünse bir tatar mutfağında. bunun için verebileceğimiz en doğru adres Eskişehir olur. Tabi Eskişehir dışında da çiböreği güzel yapan yerler vardır umuduyla, çibörek ya da çiğbörek yazısını her gördüğümüz yere giriyoruz :)






Yine güzel güneşli bir günde, gittiğimiz güzel Ağva'da bir ablanın güler yüzüne ikna olup girdik Ağvalının yerine... Başta herşey çok güzeldi, çibörek bulmuşuz, mutluluktan havalardayız :) Güler yüzlü abla ne dese beğenirsiniz, siz bekleyin ben bir koşu kıyma alıp geleyim! Tabi şaka yapıyor zannettik ama yapmıyordu. Olsun dedik, bekleriz. Abla gitti gelmez, yaşlı bir teyze var, annesi olsa gerek, nerde kaldı dercesine her yüzüne baktığımızda, bekleyin kuzucuklarım dercesine gülümsüyor ve biz de kalkıp gidemiyorduk. Sonunda güler yüzlü abla geldi ve bir el çabukluğuyla çiböreklerimizi yapıverdi. Ama o da ne? bizim bildiğimiz bir porsiyon 5 tane orta boy börekten oluşur, ablanın yaptığı porsiyonda, büyük bir tane börek var, sadece bir tane!  Hayal kırıklığımız yüzümüzde, ama olsun diyerek yedik böreklerimizi. Öncelikle şunu söyleyelim, lezzetliydi ama kesinlikle çibörek değildi. Hamuru çok kalındı, içi çok azdı vs... Yine de abla güler yüzlü ya, olsun diyoruz. Hesabı ödemeye geldiğimizde de, o bir tane böreğin fiyatının 20tl, ayranın fiyatının 5tl olduğunu öğrendiğimizde, ablanın güler yüzünün sebebini daha net algıladık. Sonuç olarak kuş kadar iki börek ve iki tane ayrana 50tl ödedik. Ortam gariban, fiyatlar lüks. uğrarsanız tüm bunlar aklınızda bulunsun.


0 yorum:

Yorum Gönder