Bereketli toprakların getirisi, zengin lezzetler; Kastamonu mutfağı...


Türkiye'nin her yeri ayrı cennet... Hem kültürel olarak hem coğrafi olarak keşfedilmeyi bekleyen o kadar farklı yerlerimiz var ki. Turizmin gelişmesinde coğrafi özelliklerin etkisi ilk sırada olsa da; zengin bir mutfak da uzaktaki misafirleri çekim alanına alan çok önemli bir etken. Bazı meşhur mutfaklarımız var ama çoğunlukla keşfedilmemiş, kendi yöresi içine sıkışıp kalmış eşsiz mutfaklara sahibiz. Biraz popüler olan bölgeler dışında, daha az tercih edilen yerlere gidip; çok farklı kültürel özellikler, başka yerde karşılaşamayacağınız lezzetler keşfedebilirsiniz. İşte bu çok popüler olmayan ama eşsiz ve zengin bir mutfağa sahip olan kentlerimizden biri; doğa harikası Kastamonu...



Coğrafi olarak zaten zengin bir mutfağa sahip olduğumuz aşikar ama Kastamonu mutfağının zenginliği duyunca şaşırtacak cinsten. Yapılan araştırmalar sonucunda 812 çeşit yöresel yemeği olduğu kayıtlara geçmiş bu küçük ilimizin. Özellikle çorba çeşitlerindeki zenginlik göz dolduruyor. Az buz değil tam 38 tane bilinen yöresel çorbası var. Bakliyat çorbaları ön planda bu listede. Hatta bu araştırmayı yapan sevgili gurmeler, pirinç çorbaları, bulgur çorbaları, tarhana çorbaları şeklinde sınıflandırmak durumunda kalmışlar. Eğer bir çorba severseniz, ziyaret listesinin başına eklenmeli, farklı çorbalar keşfedilmeli.
Ecevit Çorbası

Ovmaç çorbası

Dikkatimizi çeken başka bir unsur da Kastamonu usulü ekmekler. Bu leziz ekmekleri incelediğimizde acaba gözlemenin ana vatanı Kastamonu olabilir mi diye düşünmeden edemedik. Özellikle kıymalı ve pastırmalı ekmeği çok meşhur. Hamuru hazırlandıktan sonra, kendi usullerince hazırladıkları içle saçta pişirdikleri ekmekler sizi yöreye davet ediyor. Şimdi hanımların işi bu anlamda biraz daha kolaylaşmış, sadece içi hazırlayıp fırına gönderip, ekmeklerini hazırlatıyorlar. Bu fırına yemek pişirtme, kolaya kaçma durumunu ilerleyen günlerde Hatay mutfağında da göreceğiz. Zaman geçtikçe kadınlar iş hayatında daha çok yer almaya başladıkça bu tarz kolaylıklar artıyor tabi. Neyse konudan uzaklaşmayalım :) Biz daha önce ıspanaklı kıymalı ekmeğini deneme fırsatı bulduk ve tek cümleyle, anlatılmaz yaşanır...
etli ekmek


Hamurlu yemekler diye sınıflandırabileceğimiz yemekleri de oldukça fazla. Birçok mutfak sahiplenmiş olsa da Kaz eti ve suyunun, ev yapımı yufkayla buluştuğu, diğer yörelerde 'Tirit' diye bilinen; burda da karşımıza 'bandurma' olarak çıkan eşsiz yemek kesinlikle Kastamonu da denenmeli. Yörede 'tirit' diye bilinen bir yemek de var ama o tamamen farklı. Kastamonu usulü yapılan simitin iyice kızarıp doğrandıktan sonra; et suyu, kıyma ve sarımsaklı yoğurtla buluşmasıyla tirit ortaya çıkıyor ve tadına doyulmuyor.
Bandurma
Tirit
tiritin yapıldığı simit

Yine yörelere göre adı Büryan, piran, piryan olaran değişen; Kastamonu'da biran kebabı olarak isimlendirilen nam-ı değer kuyu kebabı efsane bir pilavla sofraları süslüyor. Ve oldukça manevi anlamlarda yüklenmiş bu yapılışı zahmetli yemeğe ama o ayrı bir yazının konusu olsun.
büryan kebabı

Toparlayacak olursak, çok çeşit çorbadan, tatlıya; dolma çeşitlerinden, zahmetli et yemeklerine kadar Kastamonu inanılmaz bir mutfağa ve damak tadına sahip. Karadeniz aşığı olanlar mutlaka deneyimlemiştir ama henüz o tarafa yolu düşmeyen yemek düşkünlerine gelsin bu yazımız. Olur da bir gün yolunuz düşerse o taraflara, damağınızda unutulmaz lezzetler kalacağını garanti ederiz....

patates tatlısı



0 yorum:

Yorum Gönder